Kwetsbaarheid

E445AD9A-F0D4-4492-B21C-D1D589251337Kwetsbaarheid vormt de kern van alle emoties en gevoelens. Als je voelt, ben je kwetsbaar. Punt. Daarom verharden veel mensen zich ( tijdelijk of permanent) na forse pijn. Ze plaatsen een schild om hun hart heen om niet nog méér gekwetst te kunnen worden. Afstomping en rationalisering zijn het gevolg. Wat de meeste mensen ( ikzelf incluis op diverse momenten) niet beseffen, is dat kwetsbaarheid ook aan de wieg staat van de emoties en ervaringen waar we juist naar verlángen!

Ik definieer kwetsbaarheid ( onder meer) als onzekerheden trotseren, risico’s nemen en je emotioneel blootgeven. Je blogs, kunstwerken, fotos, ideeen en dromen de wereld in te sturen zonder er zeker van te zijn of ze worden geaccepteerd of gewaardeerd – ook dat is kwetsbaarheid ( en lef) van de bovenste plank. Iemand je excuses aanbieden ( terwijl die ander dat eigenlijk veel eerder richting jou zou dienen te doen, qua aandeel in het geheel) in een oprechte poging tot verantwoordelijkheid nemen en kiezen voor vrede: ultieme kwetsbaarheid. Vooral als je van de ontvanger vervolgens nog een ferme schop in de stront na krijgt.FAA03C75-F432-4328-8440-684B1DD2ECF4

Ik noem zo uit de vuist even een paar dingen die onder kwetsbaarheid vallen:

– iets nieuws proberen

– een onpopulaire mening uiten

– een eigen bedrijf beginnen

– nee zeggen

– als eerste “ ik hou van je”  zeggen, zonder te weten of het wederzijds is

– zwanger worden na 3 miskramen

– toegeven dat je bang bent

– verantwoordelijkheid nemen voor je daden

– vergeving vragen

– ergens in geloven en daar kaarsrecht voor blijven staan – al verklaart de hele wereld jou voor gek

Klinkt jou dit als zwakte in de oren? Klinkt het als zwak om iemand ( of dat nu iemand anders is of jijzelf) bij te staan? Is het zwak om verantwoordelijkheid te nemen voor je daden? Is het een teken van zwakte om weer ergens in te durven geloven, terwijl al je eerdere idealen door het leven met de grond gelijk zijn gemaakt? Is het zwak om je plek weer in te nemen, nadat je 5x op je snuit bent gegaan? NEE!D6031DD0-B9A3-49B2-85AB-F040AA534516

Kwetsbaarheid klinkt als de waarheid en voelt als moed. De waarheid en moed zijn bepaald niet makkelijk, maar ze zijn iig het tegendeel van zwakte. Kwetsbaarheid betekent weliswaar dat we ons helemaal moeten blootgeven, en de onzekerheid die we daarbij voelen is inderdaad een kwelling. En ja, we nemen grote emotionele risicos als we onszelf kwetsbaar opstellen.

Weet je hoe kwetsbaarheid voelt? Het voelt als het snijvlak van moed en angst; als het je masker afnemen en hopen dat je echte ik niet teleurstelt; als de eerste stap zetten richting datgene waar je het meest bang voor bent; als je borst ontbloten tegen de vijand; als klamme handen en een bonkend hart; als je nek uitsteken, héél ver uitsteken; als ongelooflijk beangstigend en pijnlijk noodzakelijk; als een vrije val; als de controle loslaten….Maar het meest van al voelt het bloot, zo bloot. Je bent bloot terwijl iedereen om je heen kleren aan heeft en jou kan gaan uitlachen.  Volgende keer meer, de clou hiervan is kort gezegd dat onze illusie van onkwetsbaarheid en controle állesbehalve een effectief schild is: het ondermijnt juist de reactie die werkelijk bescherming zou hebben geboden…🙏

Over Narcisme Ontmaskerd

Disillusioned words like bullets bark....Dat zijn woorden vol desillusie die blaffen als honden, als kogels. De klanken versterken de woorden. Wanneer blaffen de gedesillusioneerde woorden als blaffende kogels? Dat doen ze als menselijke goden hun doel najagen...( Bob Dylan begrijpt mij wel✌️)
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s