Afscheidingen

b8968d9b-21c9-4ef1-88a3-178f952e42d6Heb je dat wel eens, dat je heel subtiel en nauwelijks merkbaar je hart sluit voor iemand, je je innerlijk van diegene afwendt? ( of andersom: dat je voelt dat iemand dit richting jou doet?) Je denkt immers dat je probleem met hem/haar opgelost is als je die persoon uit je leven bant, haha. Of je vertelt jezelf dat deze persoon jouw liefde niet waard is omdat hij/zij zoiets vreselijks heeft gedaan – en dat meen je ook. Of je ontloopt de ander steeds. Een andere manier is om steeds nare dingen te doen of te zeggen tegen ( of over) die ander: een uiterst effectief middel om afstand en afscheiding in stand te houden. Je maakt ruzie, zorgt dat je overal een conflict over krijgt, bent het per definitie – net als een tiener of peuterpuber – niet met de ander eens. Je wilt koste wat het kost gelijk hebben en de ander ongelijk geven.

Of je zegt:” Schiet op, m’n huis uit, ik wil je nooit meer zien!”. Ook dat werkt perfect. Degene die we het diepst meenden te kennen en die ons het meest na stond, wordt zo plotseling een vreemdeling. Een prachtig werkterrein voor het ego om afscheiding in stand te houden, zijn groepen. Wanneer jij je identificeert met een bepaalde groep, dan lijkt dat feit alleen al voldoende om je tegen andere groepen af te zetten. Mensen die bij om het even wat voor groep aangesloten zijn ( een voetbalclub, een politieke partij, een werkgroep, een spirituele of religieuze groep, een vrijwilligersgroep,etcetc) zijn niets meer of minder dan fascisten ( en geef toe: die nazi-fascisten hadden tenminste nog karakter😂💪 – quote uit de beste film ooit: The Big Lebowski). Groepen drijven immers op consensus.

Hoe reageer jij als anderen ( ik hierboven bijvoorbeeld, met mijn vergelijking) jouw heilige huisjes intrappen, of het alleen maar nalaten het met jou eens te zijn? Zet je ze weg als compleet gestoord ( dwz minderwaardig aan jou en niet serieus te nemen,  wat jou meteen tot exact hetzelfde maakt als waar je die ander van beschuldigt😂), voel je je bedreigd ( omdat je geconfronteerd wordt met iets buiten je comfortzone, iets wat onbekend en diep weggestopt is in jouzelf en dus te eng om naar te kijken)? Hoe gedraag jij je tegenover mensen die jij als bedreigend beschouwd; bijvoorbeeld voetbalvandalen ( die schreeuwen om liefde), dronken studenten ( die schiet ik altijd dood: ik háát studenten, en dronken mensen mogen van mij allemaal meteen de gaskamer in👹), drugsverslaafden ( die neem ik altijd in huis om lekker te vertroetelen), pedofielen ( volgens mij zijn álle mannen – hoewel hopelijk enkel in hun hoofd – pedofiel, toch? Ff héél eerlijk? ) , groepen zwervers ( tip: eten geven en samen kletsen: ze zijn zó wijs!), ayatollas en orthodoxe goudjoden? Jullie willen en durven dat soort groepen waarschijnlijk niet eens van nabij meemaken om toch je oordelen al klaar te hebben en verwijdering en diepe angst te voelen, toch? Persoonlijk vind ik wielrenners het ergst, vooral in groepjes. Iéééé😱!

Maar….. ken je ook de opluchting wanneer jouw ( en mijn!) vooroordelen door de feiten worden ingehaald, namelijk wanneer er een keer een zigeuner is die jou niet besteelt , of een integere zakenman die níet vreemdgaat? Of dat je zelfs – de wonderen zijn de wereld nog niet uit – een gulle Nederlander tegenkomt? De bevrijding die je voelt is er één van het doorbreken van je vooropgezette ideeen. Niets geeft je letterlijk méér ruimte dan het opheffen van denkbeeldige grenzen. Gelukkig kun je – hoewel sporadisch – in praktisch iedere brandhaard en in iedere stad wel een dapper mens vinden die het opmerkelijke initiatief neemt om een collectief vijandbeeld te doorbreken. Heerlijk, dit soort mensen.

Kortom: een scheiding is slechts een fysieke verwijdering, een uiteengaan in de vorm ( zoals mijn papa en mijn dochter nu in lichamelijke vorm van mij gescheiden zijn, of zoals mn ex mij nu niet meer kan mishandelen). Dat kan dus ook een noodzakelijke actie zijn. Maar áfscheiding is een ínnerlijke houding. Afscheiding is een innerlijke aangelegenheid, en die verwijdering en innerlijke afwending kan – in geval van een bloedband/liefdesband/vriendschapsband) al járen eerder hebben plaatsgehad. Ik heb met mn ex tijden in hetzelfde huis gewoond terwijl hij al werelden ver van mij vertoefde.

Wanneer je je hart sluit voor een ander ( dus ook voor die zwerver), sluit je jezelf van de liefde af, doe je je hart op slot. Dat vergeet je meestal als je je innerlijk afwendt van de ander. Je hoofd is heet en je hart is koud dan ( bij mij is gelukkig beide knoeperheet❤️😀). Je dénkt dat je iets tegen de ánder doet, maar de eerste die daar de effecten van ondervindt, ben jij zelf. Het voelt gewoon niet goed om je voor langere tijd innerlijk af te wenden van een medemens. Het probleem in jóu is daarmee niet opgelost, wordt nooit opgelost wanneer je een ander uit jouw leven bant. Afgescheidenheid houdt kortom jouw zelfbeeld van zwakte in stand, en ook jouw wereldbeeld van dreiging en gevaar in stand.

Als je dat denkbeeld eenmaal durft loslaten, ziet de wereld er heel anders uit, zie je verbinding, en ook je immense innerlijke kracht. Als je niet in afgescheidenheid gelooft, hoef je je niet meer te verdedigen, en zijn die dikke muren overbodig geworden. Ikzelf heb ervoor gekozen om mijzelf nooit te laten afsnijden van mijn liefde ( oké, behalve als het om vindicatters en wielrenners gaat dan😇), en daarmee maak ik niet alleen mijzelf heel, maar ook iedereen die ik dagelijks spreek en zie. Tat tvam asi!eedcf813-6d2c-4f7f-94ca-5951a37d04a3

Over Rebekka Eliza Dorothea Nirel Engels

Disillusioned words like bullets bark....Dat zijn woorden vol desillusie die blaffen als honden, als kogels. De klanken versterken de woorden. Wanneer blaffen de gedesillusioneerde woorden als blaffende kogels? Dat doen ze als menselijke goden hun doel najagen...( Bob Dylan begrijpt mij wel✌️)
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s