Liefde voor jezelf

ECA9BBF5-F74C-4B95-A44B-BC5BA491F91AOp het moment dat je beseft hoe belangrijk het is dat je van jezelf houdt, laat je anderen niet langer lijden. Want zolang je niet van jezelf kunt houden ( wat zich oa uit in het zoeken van geluk buiten je, in relaties bijvoorbeeld, omdat je je in je eentje ontheemd of incompleet voelt) , kun je anderen ook niet waarlijk van dienst zijn. We bestaan allemaal uit een bewustzijn, mentale formaties, percepties( vaak onbewust, de zogenaamde “ blinde vlekken”), vorm en emoties/gevoel.

Om te weten hoe het er bij jezelf vanbinnen werkelijk uitziet, moet je die zaken dus eerlijk onderzoeken; ook de elementen in onszelf die met elkaar in gevecht zijn ( dat zijn er bij mij nog vaak heel wat😂). Diepgaand kijken en luisteren naar jezelf dus. Naar wat je lichaam je vertelt bijvoorbeeld. En naar je emoties, die door je heen stromen als druppels water in een rivier. ( ikzelf maak – uit eigen ervaring – overigens een onderscheid tussen emoties en gevoelens. Voor mij bestaan daar slechts 2 van: liefde en angst. En het hele scala wat daaruit voortvloeit noem ik emoties).

Dan onze percepties: als je er veel verkeerde percepties op na houdt, lijd je veel. En projecteer je veel. En geloof het maar van mij als ervaringsdeskundige, haha: de meeste van onze percepties zijn een misvatting. We vullen zó snel in, maken zoveel verhaaltjes in ons verstand die niets met de werkelijkheid van doen hebben.. We raken zo snel van slag hierdoor. Je ziet in het donker bijvoorbeeld een slang ( dit voorbeeld heb ik ooit ergens gelezen) en raakt in paniek. Maar wanneer je je zaklamp erop laat schijnen, blijkt het slechts een stuk opgerold touw te zijn. Het is dus belangrijk om te ontdekken onder welke verkeerde percepties je gebukt gaat. De werkelijkheid is meestal veel vriendelijker namelijk – en de meeste mensen ook.

Ik heb een tijdlang papiertjes opgehangen in huis:” weet je dat echt zeker?” Ik deed dat toen omdat ik bijna permanent onrustig was door wat zich allemaal voordeed in mn leven ( beter gesteld: door het verhaal dat ík/mn verstand eromheen maakte). Een eyeopener!

Vervolgens onze mentale formaties, oftewel de ideeën en neigingen in onszelf die ons ertoe brengen te reageren, doen, spreken zoals we doen. Negatieve mentale formaties ( bv het vasthouden aan wrok ipv je boosheid onderzoeken, vasthouden aan je eigen gelijk ipv je in te willen leven in een ander z’n standpunt) veroorzaken enorm veel onrust en pijn.  En tot slot dien je te kijken naar je bewustzijn. Daar bevinden zich allerlei zaken , ik noem ze liever zaden: liefde, mededogen, dankbaarheid, vreugde, woede, angst, bezorgdheid, aandacht.. Om in vrede met jezelf en anderen te kunnen leven, dien je je dus bewust te worden van je neigingen, je gewoonte – neigingen, zodat het automatisme eraf gaat en je steeds vaker zelfbeheersing kunt toepassen. Want zo werkt het wanneer je je ergens bewust van wordt.

Je kunt jezelf enórm schaden door je gedachten, woorden en automatische daden! Op zo’n manier – in onbewustheid dus  – ben je je eigen grootste vijand. Want je lijdt er zelf het meest onder. Ik ben het langste deel van m’n leven tot dusver m’n eigen grootste vijand geweest, zonder het te beseffen. Zó hard wees ik mijzelf en mn  temperament en mn emoties af – precies zoals ik thuis en in de kerk had geleerd. Pas toen ik me dáár bewust van werd, kon ik bereid zijn mijzelf vanaf dan lief te hebben en te koesteren. Maar goed, beréid zijn lief te hebben is nog geen liefde. Ik keek diepgaand met heel mijn wezen om inzicht te krijgen in mezelf. Iedere dag weer, als een soort meditatie. Mijn intentie om m’n eigen vriendin te worden werd een steeds diepere intentie. En inmiddels merk ik dat mijn gedachten, daden en woorden richting mijzelf ( en anderen) véél vaker zijn doordrongen van liefde. Ik hoef me voor mn gevoel niet zo vaak meer verdedigen.

Toen ik me openstelde voor álles wat er in mij omging, ging ik inzien hoe enorm waardevol het is om van jezelf te houden, en mededogen te kweken voor jezelf. Met aandacht leven is de beste manier om jezelf te beschermen en ongelukken te voorkomen. Je hebt namelijk geen enkel verlangen meer om jezelf of anderen ( onbewust, maar nu het bewust is geworden is de angel eruit) schade te berokkenen.

Ik ben gaan zien dat degene die ons kwetst, verraadt of schaadt, het zelf heel moeilijk heeft. Door stil te staan bij ook het lijden van zo iemand ( en daar hoef je verre van een heilige voor te zijn, want de daden zelf keur je nog net zo zeer af!) wordt er in ieder geval iets van begrip gewekt en dat werkt genezend. Als je hart openstaat, bevrijdt het je van wat je kwelt. Er zijn nog steeds dingen waar ik al járen onder lijd, maar dat lijden is nu wel draaglijk geworden en soms is het zelfs een tijdje weg. Met boze woorden en daden doet iemand in de eerste plaats zichzelf pijn.

Kortom: wát jou ook is overkomen, aangedaan of wat je jezelf ook hebt aangedaan of laten aandoen: er is een uitweg, en die begint met jezelf volkomen accepteren zoals je nu bent. En de voor mij belangrijkste les van de afgelopen jaren ( dagelijks!! Want ik heb nogal wat messen in mn rug gestoken gekregen!) is wel dat wie zich gekwetst of verraden voelt maar de ander niet terugpakt of opzettelijk kwetst, de ware overwinnaar is.🙏💪. Soft? Nee, als je het probeert zul je merken dat je met deze levenshouding moediger en stoerder bent dan alle wraakzuchtige messenwerpers bij elkaar. Echt waar.07821282-BE77-4394-B200-E752891980FB

Over Rebekka Eliza Dorothea Nirel Engels

Disillusioned words like bullets bark....Dat zijn woorden vol desillusie die blaffen als honden, als kogels. De klanken versterken de woorden. Wanneer blaffen de gedesillusioneerde woorden als blaffende kogels? Dat doen ze als menselijke goden hun doel najagen...( Bob Dylan begrijpt mij wel✌️)
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Liefde voor jezelf

  1. Mooi moment van stilstaan…zo herkenbaar.
    Het is al fijn als alles, wat dan ook, er mag zijn…

    Fijne dag!

    Like

  2. Dank je San, doet me goed! Jij ook een fijne dag!

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s