Ga slapen!💪

Jaaaaa, mijn rotsvaste theorie is voor de zoveelste keer bevestigd ( Max Planck instituut München, Uni van Nijmegen en Twenthe , diverse slaaponderzoekscentra e.v.a): lang en goed slapen is ontzéttend goed voor je! Veel belangrijker dan sporten bijvoorbeeld ( eat that, gekke sporters😂!)  En veel belangrijker dan vitaminen ( zgn voor je afweer) of vezels ( zgn voor goede poep) of een dieet ( of je nu dikker of dunner wilt worden).

Élk belangrijk onderdeel van je lichaam, verstand, psyche en hele wezen profiteert van lang slapen – en krijgt het hard te verduren bij gebrek daaraan. Nu slaap ik reeds sinds m’n tienerjaren tussen de 8( het absolute minimum) en 11 uur per nacht – dat is dan inclusief m’n regelmatige slaapje overdag. Tijdens al m’n zwangerschappen sliep ik zelfs tussen de 18 en 21 uur per dag ; dat had m’n gestel en m’n baby nodig. Ik ben dól op slapen, het is zeg maar echt een hobby van mij. Ik beleef zóveel tijdens m’n dromen ( ik herinner me er tussen de 2-6 per nacht, en schrijf er regelmatig een paar op omdat ze belangrijke inzichten bevatten), het is als wat Johnny Depp in de film The Libertine zei: “ the world inside my head is so much more interesting than the world outside”.

Oké, voor wie nog steeds denkt dat saaie tv kijken nodig te hebben ipv meer slaap: lang slapen bevordert je stoelgang, verbetert sterk je hart-en vaatstelsel, je humeur, reguleert je emoties, zorgt dat je bloeddruk daalt en dat je hart in goede conditie blijft of komt. Je krijgt een betere afweer tegen ziektes, lichamelijke en emotionele klachten herstellen er veel sneller door, en je (vr)eet minder. Je wordt er dunner van als je te dik bent, en komt juist ( eindelijk weer) aan als je te dun bent.

Je hormonen krijgen bij lang slapen een flinke boost, je immuunsysteem herstelt de voorraden die nodig zijn om infecties en ontstekingen te voorkomen/genezen. Je leert en concentreert beter als je goed en lang slaapt ( n.b. tieners hebben minimaal 12! uur slaap per nacht nodig. En mn jongste slaapt 12-15 uur per nacht. Ze is dan ook zeer evenwichtig en gezond). Slaap helpt je leervermogen en verbetert je geheugen. Als je lang genoeg slaapt worden de emotionele circuits in je hersenen opnieuw afgesteld, waardoor je de uitdagingen vd dag fris tegemoet kunt treden, beter verstandige keuzes kunt maken en beslissingen neemt.

Acht uur slaap is volgens de wetenschappers ( normaliter zeg ik:” fuck de wetenschap!”, maar nu komen ze in m’n straatje te pas, haha) het absolute minimum aan slaap wat je nodig hebt. Aangezien ik per nacht tussen de 4-8 keer mn bed uit moet om te plassen ( is idd erfelijk en je raakt er overdag “ plasmoe” van – wat m’n behoefte aan een uur slaap overdag verklaart), is het dus logisch dat 10 uur slaap voor mij overeenkomt met 7 a 8 voor jullie.

Oja: dromen! Dromen fungeren als een troostrijk neurochemisch bad dat pijnlijke herinneringen verzacht. Des te meer ellende je hebt meegemaakt, des te belangrijker dus! Toen ik 20 was heb ik een jaar lang maar liefst 4-6 dromen per nacht ( serieus) letterlijk uitgeschreven. Bovendien vormen dromen een virtuele realiteit ( wie zegt me überhaupt dat onze slaap niet DE realiteit ís, en ons “ wakker” zijn slechts een soort droom?!) waarin onze hersenen oude en nieuwe kennis versmelten. En: je dromen zijn de bron van je creativiteit!

Kappen dus gerust maar met tv kijken of sporten s’ avonds: gewoon lekker op bed gaan en pitten! Tegen 21.30 erop, elke dag! Of later naarmate je langer kunt uitslapen natuurlijk he.  En dan uiteraard mét een tof ( of juist saai!) boek, en zónder pc of mobieltje of alcohol. Je zult zien: het wordt hémels❤️😇!

Over Rebekka Eliza Dorothea Nirel Engels

Disillusioned words like bullets bark....Dat zijn woorden vol desillusie die blaffen als honden, als kogels. De klanken versterken de woorden. Wanneer blaffen de gedesillusioneerde woorden als blaffende kogels? Dat doen ze als menselijke goden hun doel najagen...( Bob Dylan begrijpt mij wel✌️)
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s