Pas wanneer ik erover schrijf, begrijp ik wat ik denk 6

85014649-9851-48AC-BD72-CEC4922D0866Weet je waarom ik blijf schrijven, schilderen, muziek maken, dagelijks kinderen over de vloer heb, blijf dansen, naaien, creëren ondanks dat het ( lichamelijk vooral) erg moeilijk is en ik er niets mee verdien? Omdat ik er compleet verliefd op ben: het zet me in vuur en vlam. Ik werp alle obstakels omver omdat ik m’n passies belángrijk vind!

Een oude ( hij is nog zeer jong, maar onze vriendschap duurt al lang) vriend van mij zit al zolang ik hem ken te klagen dat hij de woorden en melodie van z’n nummers nooit zo mooi op papier krijgt dan dat ze in zijn hoofd zitten. En daarom vertikt hij het om ook nog maar íets te componeren – omdat hij z’n eigen ideaal niet wil bezoedelen. Tegelijkertijd zit hij wel af te geven op mijn soms stuntelige korte verhalen, zegt dat ze slechts herkenbaar zijn voor hooguit 1% vd intelligentsia van nederland, dat het me geen cent oplevert en dat ik er dus beter maar mee kan stoppen. Oké, vroeg ik hem, probeer je nu te zeggen dat jij over een zuiverder artistiek waarnemingsvermogen beschikt? Woehaha, en jij durft je niet eens bloot te stellen aan je eigen onvolkomenheden? “ ik ben liever een fraaie mislukking dan een matig succes” zei hij. Nou: míj niet gezien! Tuurlijk heb ik in mn hoofd ook de prachtigste composities en zinnen tijdens mn slaap, en tuurlijk komen ze er nooit zo volmaakt uit als in mijn hoofd. Maar ik vertik het om een tragisch kunstenaar te worden, om te zwelgen!

Heel veel mensen geloven in perfectie, maar die verpest echt alles: het is de vijand van het goede, van het haalbare, en van de lol. En het weerhoudt mensen ervan hun eigen ding te maken en te doen, punt. Sterker: in mijn ogen ( en ik ben echt een afkickende perfectionist!) is perfectionisme gewoon een haute couture versie van angst. Een diepe, existentiële angst die zegt:” ik ben niet goed genoeg en ik zal ook nooit goed genoeg zijn”. Ben je lekker klaar mee.

Wees dus gewoon tevreden met zelfs je geringste vorderingen, maak je vooral niet druk om of anderen je erom zullen prijzen ( meestal niet, uit pure afgunst, haha), en geniet ervan. Creatief leven voorkomt dat je ziek van geest wordt en de bank aan stukken bijt ( zoals honden en katten terecht doen wanneer ze niet uitgedaagd worden). We hebben allemaal behoefte aan iets wat ons laat uitstijgen boven het alledaagse, boven onze verplichtingen, boven onze leeftijd, status, geslacht, achtergrond en alles wat we verkloot hebben en kwijt zijn.

Je creativiteit níet uiten, dáár worden mensen ziek van. Als je naar buiten treedt met wat er in je zit, zal datgene je redden. Als je er niet mee naar buiten treedt, zal datzelfde jou vernietigen ( evangelie van Thomas). Wees nou niet zo bang voor de reacties of meningen van anderen ( dat zijn meestal slechts projecties, want jij bent immers hun spiegel!). Tegen de tijd dat je ouder wordt, word je steeds meer vrij. Want dan kom je erachter dat er zich sowieso nooit iemand druk over jou heeft gemaakt. Ze maken zich niet druk over je en hebben dat ook nooit gedaan. Je hebt voor niemand prioriteit. Daarvoor zijn ze veel teveel met zichzelf bezig ( behalve moeders natuurlijk – échte dan he). Zorg dus dat je wel de hoogste prioriteit voor jezelf wordt!

Ikzelf ben geen mens om dingen uit te stellen. Ik vind een goed plan dat nú – vandaag, meteen – halsoverkop wordt uitgevoerd, veel beter dan een perfect plan dat volgende week wordt uitgevoerd ( wie zegt dat je er dan nog bent?) Als je wacht of aast op iets perfects, komt het er ws nooit van. Bij ieder gepubliceerd artikel weet ik zeker dat ik alwéér een veel betere schrijver ben geworden dan ervóór. Ik zou voor geen geld ook maar een minuut van al die krachtmetingen willen ruilen of missen.

Creatief leven is vreemder en onbegrijpelijker dan andere, meer wereldse, ambities. De gebruikelijke regels zijn niet van toepassing. Als je in het dagelijkse leven ergens goed in bent en je doet je best, zul je daar ws succes mee hebben. Bij creatieve inspanningen gaat dat niet op. Creatief succes is grillig, ze neemt heel vreemde beslissingen en beloont geregeld charlatans terwijl ze mensen met talent links laat liggen. Reken dus gewoon niet op succes, en zorg dat je het van je passie en toewijding moet hebben. Ik zeg jullie iig: als jullie niet zíen en voelen wat dit mij nú al oplevert, zal ik jullie dat nooit kunnen uitleggen. Als je namelijk iets uit liefde en passie doet, doe je het hoe dan ook tóch wel🌸🌸🌸.

 

Over Rebekka Eliza Dorothea Nirel Engels

Disillusioned words like bullets bark....Dat zijn woorden vol desillusie die blaffen als honden, als kogels. De klanken versterken de woorden. Wanneer blaffen de gedesillusioneerde woorden als blaffende kogels? Dat doen ze als menselijke goden hun doel najagen...( Bob Dylan begrijpt mij wel✌️)
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s