Compassie maakt geen fouten

Alleen als je vergeet dat een ander net zo lijdt als jij, kun je een fout begaan. Als je ( zoals ik regelmatig) alles op jezelf betrekt, denkt dat jij de enige bent die lijdt, en dat de ander van jouw lijden geniet. Het bewustzijn dat een ander net zo lijdt, helpt je echter om intens naar de ander te kunnen luisteren.

Misschien spreekt de ander erg straffend en oordelend tegen ( of over) jou; en probeert hij of zij jou alle schuld van een conflict te geven. Misschien doet hij of zij bitter en cynisch. Maar hoera: zolang je zelf door compassie geleid wordt, heeft dat geen negatieve invloed op je. Als je je compassie levend probeert te houden door ‘m dlke dag weer te voeden, ben je beschermd tegen de negativiteit van een ander. Het blijft klote natuurlijk, maar het vreet zich niet in je vast.

Niets is zo helend, en niets is zo’n perfect tegengif voor woede. Maar: compassie is alleen mogelijk met begrip. Je dient eerst te begrijpen dat ook de ander lijdt, onder die laag van verwijten en klote streken. Wacht tot de tijd rijp is, en gebruik dan liefdevolle woorden om de waarneming van de ander te corrigeren waar nodig ( en ook je eigen, uiteraard).

Woede is een levend iets; en net als andere emoties, een verslaving, jaloersheid etc. heeft woede de tijd nodig om te betijen en weg te ebben. Immers, als je een ventilator uit zet, draait die eerst nog een paar duizend maal door voordat hij werkelijk stopt. Woede is exact hetzelfde! Je kunt niet van jezelf of een snder verwachten dat ie opeens niet of nooit meer boos is, daar gaat wel een tijd overheen. Geef de woede in de ander of in jezelf de kans om langzaam uit te doven. Overhaast de dingen niet.

Wees ook geduldig met jezelf ( we zijn vaak onze eigen grootste vijand; veel strenger voor onszelf dan voor een ander). Het omarmen van je woede of andere emoties vraagt tijd. Alleen al 5 of 10 minuten bewust ademen en lopen ( of liggen, haha) terwijl je je woede omarmt, kunnen een enorm positieve verandering bewerkstelligen. Gun jezelf álle tijd die je nodig hebt.

Advertenties

Over Rebekka Eliza Dorothea Nirel Engels

Disillusioned words like bullets bark....Dat zijn woorden vol desillusie die blaffen als honden, als kogels. De klanken versterken de woorden. Wanneer blaffen de gedesillusioneerde woorden als blaffende kogels? Dat doen ze als menselijke goden hun doel najagen...( Bob Dylan begrijpt mij wel✌️)
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Compassie maakt geen fouten

  1. Mooi ge- en beschreven, Rebekka! Ik hoop dat het goed met je gaat…! Hou je taai, geniet van de zon, groeten, Jeroen

    Op vr 13 jul. 2018 om 14:13 schreef rebekkaengels :

    > Rebekka Eliza Dorothea Nirel Engels posted: “Alleen als je vergeet dat een > ander net zo lijdt als jij, kun je een fout begaan. Als je ( zoals ik > regelmatig) alles op jezelf betrekt, denkt dat jij de enige bent die lijdt, > en dat de ander van jouw lijden geniet. Het bewustzijn dat een ander net zo > lij” >

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s