Weet je het zeker?

Er was eens een man wiens vrouw vlak voordat hij langere tijd weg ging, zwanger van hem raakte; maar dat wist hij niet. Toen hij terug kwam, had zijn vrouw inmiddels een kindje. De man werd achterdochtig en wist zeker dat dat kind van de buurman was, die geregeld langs kwam en klusjes deed. Hij bekeek het kind dus argwanend en haatte het. Pas toen jaren en jaren later de zus van de man op visite kwam, het kind bekeek en verrukt riep:” ze lijkt sprekend op jou, werkelijk je evenbeeld!”, bracht dit een ommekeer teweeg. De vader zag nu eindelijk dat hij de situatie compleet verkeerd had ingeschat.

Maar dit verkeerde uitgangspunt en de daaruit voortvloeiende onjuiste waarneming hadden het leven van deze man, diens vrouw en hun kind wel 10 jaren lang beheerst en hen een hoop verdriet bezorgd. Iedereen in het gezin had onder de haatgevoelens van deze man geleden.

Het gebeurt maar al te vaak dat we op grond van onjuiste uitgangspunten en waarneming handelen, voelen en spreken. En daarmee onmetelijk veel verdriet voor onszelf en onze naasten creeren. We zouden moeten leren om niet al te zeker te zijn van onze waarnemingen!

We dienen heel voorzichtig met onze uitgangspunten, waarnemingen en conclusies om te gaan, anders zullen we onszelf en anderen zeker veel onnodig en onterecht doen lijden. Ik heb een papiertje in m`n kamer opgehangen: “weet je het zeker?” Zelfs als je denkt het zeker te weten omdat alle “bewijsmateriaal” daarvoor aanwezig lijkt te zijn, check dan nog eens.

We hebben in het verleden en heden onszelf en onze dierbaren doen lijden, een hel gecreeerd – en dat alles op grond van onjuiste waarnemingen! Ben je zeker van de juistheid van je waarneming?

Er zijn genoeg mensen die tien, twintig jaar of nog langer lijden ten gevolge van een onjuiste waarneming en conclusie. Ze zijn ervan overtuigd dat de ander hen heeft verraden of hen haat, zelfs als de ander in het echt alleen maar goede bedoelingen heeft. Iedereen die het slachtoffer is van onjuiste of verkeerd geduide waarneming kan zichzelf en anderen veel leed bezorgen.

Als je kwaad bent en lijdt, keer dan alstjeblieft terug tot jezelf om de inhoud, de ware aard van je waarnemingen nog eens grondig onder de loep te nemen. Als je dan in staat bent de onjuiste waarnemingen los te laten – hoezeer dit jouw egootje ook kwetst – zul je veel meer vrede en vreugde ervaren, en zul je weer van de ander kunnen houden.

Als de ander weet dat jij je best doet en de oorzaak van je woede te traceren ( ook al gaat het nog dagelijks wel eens mis), zal hij/zij gemotiveerd worden hetzelfde te doen. Tijdens een onbewaakt moment zal de ander zich afvragen: “wat heb ik gedaan? Wat heb ik gezegd of gedaan dat de ander daar zo boos en verdrietig om is?” De ander zal dan ook in zichzelf gaan kijken, beseffend dat ook hij/zij onhandig, niet aandachtig of hard heeft gereageerd en je daarmee verdriet heeft bezorgd.

Advertenties

Over Rebekka Eliza Dorothea Nirel Engels

Disillusioned words like bullets bark....Dat zijn woorden vol desillusie die blaffen als honden, als kogels. De klanken versterken de woorden. Wanneer blaffen de gedesillusioneerde woorden als blaffende kogels? Dat doen ze als menselijke goden hun doel najagen...( Bob Dylan begrijpt mij wel✌️)
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s