De schrijfsels van mijn vader

Mijn vader onthulde in zijn schrijfsels met een nietsontziende, door de psychoanalyse gescherpte blik, datgene wat verborgen moet blijven: hoe de jodenvervolging en de oorlog op vernietigende wijze doorwerkten in het leven van een gezin.

In het portret dat hij van zijn verstikkende familie op hun boerderij schildert, probeert hij de wreedheid die op het conto van de holocaust geschreven kan worden, te scheiden van wat al in aanleg aanwezig was in de geschiedenis en persoonlijkheden van zijn familieleden.

Elk verhaal over de ander is een onthulling van je eigen blik, knoop dat goed in je oren.
Misschien is dit wel de grootste schending die mijn vader als geheim schrijver beging: dat hij geen gehoor gaf aan de stilzwijgende wet zijn familie te ontzien en vergeven omdat ze slachtoffers waren van de oorlog. Door de genadeloosheid en intelligentie van zijn analyse ( van wie anders denken jullie dat ik het schrijversbloed heb?!) , schept hij met zijn beschrijving van de moeder-zoonverhouding een van de meest hartverscheurende en gruwelijke portretten ooit gelezen.
De fysieke en psychische terreur door zijn vader ( die hem dood wilde schoppen toen hij nog in de buik van zijn moeder zat), de verwaarlozing door zijn moeder ( hoewel ik dat durf te betwijfelen: zij fietste met gevaar voor eigen leven elke week 95 kilometer langs de soldaten en frontlinies om haar zoontje op te zoeken!), en de wijze waarop een huwelijk tussen twee getraumatiseerde mensen alleen in stand kan worden gehouden door het vernederen, en ten slotte volledig buitensluiten en ontkennen van de oudste zoon is nog nooit zo huiveringwekkend beschreven als hier.
Ook in zijn beschrijving van de gevolgen van het opgroeien in een terroriserende omgeving, waar zwaar intimiderende technieken op de opgroeiende zoon werden toegepast, blijkt mijn vader een begenadigd analyticus.
Een goed schrijven maakt namelijk zowel de schrijver zelf als de lezer bewust van een verbod.

Aan de mate waarin de schrijver zijn angsten, en vooral z`n schaamte, moet overwinnen om dit te durven schrijven, kan hij afmeten hoe omvangrijk en diepgeworteld het verbodene is. Hij moet zichzelf allereerst toestaan het onder ogen te zien ( moed!), en daarna om het te onthullen.
De angst voor – maar tegelijkertijd hunkering naar – intimiteit, de gezochte status van enfant terrible en zondebok, de pogingen een onafhankelijk en zinvol bestaan te leiden, ze worden in zijn schrijfsels onderworpen aan hetzelfde meedogenloze begrip als dat waaraan hij zijn jeugd blootstelt. Ontroerende en beklemmende meesterwerkjes zijn het.
Het is een heldhaftig verzet tegen het doodgezwegen worden  en een liefdevolle poging tot inzicht in een groot drama. Papa, wat lijken wij toch als twee druppels water op elkaar. De geschiedenis heeft zich van generatie op generatie inmiddels tweemaal herhaald….En god wat mis ik jou, lieve papa…….

Advertenties

Over Rebekka Eliza Dorothea Nirel Engels

Disillusioned words like bullets bark....Dat zijn woorden vol desillusie die blaffen als honden, als kogels. De klanken versterken de woorden. Wanneer blaffen de gedesillusioneerde woorden als blaffende kogels? Dat doen ze als menselijke goden hun doel najagen...( Bob Dylan begrijpt mij wel✌️)
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

2 reacties op De schrijfsels van mijn vader

  1. johanpersyn zegt:

    Heftig ! Prachtig geschreven! ‘k Ben nu wel benieuwd naar meer over wat je pa heeft meegemaakt. Groeten Johan

    • Ach ja Johan, ook zo’n leven went op den duur, echt, haha. Jaaa, ik ben ook zeer benieuwd naar wat hij verder heeft meegemaakt en geschreven: hij schreef liever dan dat hij sprak. Zijn aantekenboeken mag ik van m’n moeder echter pas na haar dood inzien ( ze zitten nu achter slot en grendel bij haar), dus ik zal geduldig wachten. Het verhaal van je ouders geeft veel inzicht/begrip in m’n eigen verhaal, merk ik. Mildheid, ook.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s