Minachting voor Moeders

Iemand wiens daden onvriendelijk zijn, wiens gedachten en woorden niet heilzaam zijn, lijdt beslist heel erg. Als ik diepgaand kijk en zie hoe sommige mensen lijden ( terwijl ze dat op anderen projecteren, haha) , opent mijn hart zich – en daar ligt de sleutel van begrip. Net als zovele mensen in onze samenleving zijn zij als kind mishandeld en gemanipuleerd en gechanteerd, en tobben daar hun hele leven mee. Tot uiteraard het moment dat ze bereid zijn er iets mee te doen. Er komt nooit een eind aan hun angst en hun haat en wraakzucht, en ze hebben heel weinig gevoel van eigenwaarde.

Dit uit zich vaak in het slecht en respectloos of schijnheilig behandelen van hun moeders. Een moeder is namelijk als een bron met zuiver water, van de beste kwaliteit. Als je niet weet wat je met dit geschenk aan moet, is dat jammer voor jou!! Ik breng dit even onder jullie aandacht, zodat je niet op een dag zit te klagen dat je moederziel alleen bent achtergebleven.

Als je het feit dat je moeder (nu nog) aanwezig is, niet als een enorm groot geschenk ervaart, vind je waarschijnlijk nergens voldoening in. Zelfs al sta je aan het hoofd van een bedrijf, of waan je je koning van het heelal. Werkelijke voldoening zal het je nooit geven.

Het idee “moeder” is namelijk niet te scheiden van het idee “liefde”. Of je moeder volgens jou nu lichtelijk autistisch is , willoze slavin van haar man is , of  totaal “niet spoort” . Al deze etiketjes zijn enkel een weerspiegeling van je eigen binnenwereld en verhaaltjes, heb ik gemerkt. Moeders zijn synoniem aan liefde – ze kunnen niets anders.  Ik weet dit, omdat ik het zelf helemaal heb doorleefd. Ik heb jarenlang mijn moeder niet genoeg op waarde geschat en haar niet onvoorwaardelijk kunnen of willen liefhebben en met genoeg respect kunnen bejegenen. Waarom? Omdat ik toen nog te zelfgericht was, mijzelf nog niet genoeg op waarde kon schatten, omdat mijn man me verbood om contact met mijn moeder te houden, omdat mijn moeder mij in de spiegel liet kijken waarvan ik het beeld niet wilde zien.

Zelfs als je al in je tweede jeugd zit, zoals ik, ben je er niet klaar voor om je moeder te verliezen. Je bent er niet rijp voor. Je voelt je in de steek gelaten en ongelukkig als een jonge wees. Ik besef ( gelukkig nog voor het overlijden van m`n eigen moeder) dat je moeder verliezen, het hele universum verliezen is. We zwemmen jarenlang rond in een wereld van tedere liefde ( die bikkelhard kan zijn, juist vanwege die liefde!) en zijn daar zonder het te beseffen heel gelukkig. We worden ons er pas van bewust als het te laat is.

Als je ziek bent, voel je je verschrikkelijk en wanhopig. Pas wanneer je moeder bij je komt, je komt verzorgen, de dekens zachtjes over je kin trekt, haar hand op je gloeiende voorhoofd legt – is het echt een hand of is het de hemel? – en zachtjes fluistert: “arme schat van me, stil maar” , voel je je al een stuk hersteld, omgeven door de zoetheid van moederliefde, die met niets te vergelijken is.

Het werk dat een toegewijde vader kan verzetten is enorm, zo groot als een berg. Maar de toewijding van een moeder stroomt over als water uit een bergbron. Moederliefde is het eerste voorproefje dat we krijgen van liefde, de oorsprong van alle gevoelens van liefde. Onze moeder is degene die ons als eerste liefde bijbrengt, het belangrijkste in het leven. Zonder mijn oma en moeder zou ik nooit hebben geweten hoe ik kon liefhebben. Dankzij hen kan ik van al mijn medemensen houden. Door hen heb ik begrip en mededogen gekregen. Een moeder is de grondslag van liefde – met niets te vergelijken.

Een baby hoeft maar een kik te geven of een moeder rent al naar de wieg. Een moeder is een vriendelijke, zichzelf uitdelende geest die ervoor zorgt dat verdriet en zorgen verdwijnen. Voor wie vanuit liefde handelt, is het heel gemakkelijk en vanzelfsprekend om in mensen te geloven en iets voor hen te doen. Alle mensen die ik ken die hun moeder hebben verloren, lijden. Hoe lang het ook is geleden. Hun gedachten gaan steeds terug naar haar. Ze kunnen het amper verwerken dat ze er niet meer is. Mensen wier moeder nog leeft, kunnen proberen haar gelukkig te maken voor ze sterft, en het te laat is.

Een moeder, iedere moeder,  is een onbegrensde bron van liefde, een onuitputtelijke schat. Dat vergeten we echter maar al te vaak. Ik ben het vergeten in mijn tienerjaren, en tijdens de jaren dat mijn beide partners mij ophitsten tegen mijn moeder; of zelfs contact met haar regelrecht verboden. Ik steek mijn hand in eigen boezem, maar ben dankbaar dat ik dit nu helder zie. Een moeder is het mooiste geschenk dat het leven ons kan geven. Als je je moeder nog hebt, wacht dan alstjeblieft niet tot haar dood voordat je zegt: “mijn god, eigenlijk heb ik al die jaren langs mijn moeder heen geleefd. Slechts een korte blik, een paar woorden, waarbij ik vroeg om geld , eten of iets anders”. We verwachten van onze moeder dat ze zich ongerust maakt, dat ze alles voor jou aan de kant schuift, dat ze tijdens haar leven kookt, de was doet, de boel achter je opruimt, waardoor ze pas laat kan slapen en weer vroeg op moet. Terwijl wij kinderen alleen maar denken aan onze carriere, genoegens en vrijheid. Alleen wanneer ze er niet meer is, beseffen we dat we ons er nooit bewust van zijn geweest dat we een moeder hadden. En wie zij werkelijk was. Hoe geweldig zij was. Ik weet het inmiddels wel, dus doe er je voordeel mee.

Heb je wel eens echt naar je moeder gekeken? Haar echt gezien? Het prachtige wezen dat ze is? Laat het eens tot je doordringen dat ze er nog is, dat ze in levenden lijve naast je zit of staat. En hoe onmetelijk gezegend jij daardoor bent. Waardeer en respecteer haar. Als ze jou dan morgen verlaat, hoef je geen spijt te hebben. Vergeet haar niet en wees gelukkig.

 

Advertenties

Over Rebekka Eliza Dorothea Nirel Engels

Disillusioned words like bullets bark....Dat zijn woorden vol desillusie die blaffen als honden, als kogels. De klanken versterken de woorden. Wanneer blaffen de gedesillusioneerde woorden als blaffende kogels? Dat doen ze als menselijke goden hun doel najagen...( Bob Dylan begrijpt mij wel✌️)
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s