moeder worden

Wanneer een vrouw moeder wordt, gaat er een hele nieuwe wereld voor haar open . Een wereld waarin uitputting en beproeving hand in hand gaan met blijdschap en intense liefde.

Vanaf de geboorte van je allereerste kind zou je eigenlijk gefeliciteerd moeten worden met : “welkom in de wereld van het grootste geluk, van permanente zorgen, alertheid en schuldgevoel, schat!”
Want het welzijn en de veiligheid van je kind zullen vanaf die eerste seconde altijd de boventoon voeren , samen met bovengenoemde emoties – en dan ook echt ieder moment van de rest van je leven. Ga er maar aan staan.
Moeders in mijn omgeving probeerden het me destijds weleens uit te leggen, maar echt begrijpen deed ik het, voordat ik m`n eerste kind kreeg, nog niet. Het moederschap is iets dat je pas echt ten volle kunt begrijpen als het zich aandient en je het zelf ervaart.
Een moeder houdt onvoorwaardelijk van haar kind, dat is de norm. Als dit niet het geval is, keuren we dat af of vinden we het erg. Pas als er een gebrek aan is, staan we er echt bij stil. Maar het is niet juist om die onvoorwaardelijke moederliefde zomaar voor lief te nemen. Laten we juist even stilstaan bij de wonderbaarlijkheid van die moederliefde.
Wanneer kinderen klein en hulpeloos zijn, is het niet zo moeilijk van ze te houden. Ze putten je uit, doen ( niet zijn!) soms verschrikkelijk vervelend en er zijn momenten dat je er even doorheen zit. Maar je echt opzettelijk kwetsen? Dat doen kinderen niet .
Pubers en volwassen kinderen daarentegen kunnen een stuk venijniger en gemener optreden. Hoewel de band met mijn moeder nu sterker dan ooit is, was dat ook weleens anders. Zeker in de pubertijd en tijdens mijn eigen huwelijk kreeg mijn moeder het vaak zwaar te verduren.
Omdat ik het lastig had met mezelf, maakte ik ook haar het leven lastig. Ik weet dat ik haar in die tijd veel verdriet heb gedaan. Ik heb haar soms gekwetst door dingen te zeggen en doen waarvan ik wist dat het haar pijn zou doen.
Inmiddels zijn we eeuwen verder. Als ik op die periode terugkijk, kan ik me nog steeds verwonderen over de volhardendheid van mijn moeders liefde voor mij. Als ik ooit iemand zou leren kennen die mij zo behandelde als ik toen deed, was ik keihard de andere kant opgerend. Ik maak nu exact hetzelfde mee met mijn eigen oudste dochters. Gelukkig kan ik het plaatsen, omdat ik weet hoe klote zij zich wel helemaal moeten voelen als ze dit soort smerige streken met mij uithalen. Zij weten tot in iedere porie dat mijn liefde sterker is dan dat.

Vaak sta ik er niet bij stil dat mijn moeder niet wegrende. De onvoorwaardelijkheid van moederliefde is iets dat wordt verwacht. Vanuit de maatschappij, vanuit het kind én vanuit de moeder zelf. Als mijn moeder wel was weggerend, dan hadden we pas gezegd dat er iets was. Gek he..
Moederliefde blijft dus een wonderbaarlijk fenomeen waar best wat vaker bij stil mag worden gestaan. In elke andere relatie kun je iemand nog zo lief en leuk vinden, op een gegeven moment is er een laatste druppel die een overstroming veroorzaakt. Alleen moeders hebben een emmer die nooit lijkt over te lopen.

Soms is die emmer loodzwaar en misschien zouden ze ‘m soms zélf willen laten overlopen. Maar ze blijven ‘m bij zich houden, onvoorwaardelijk.
Die zuivere moederliefde is de ultieme liefde. Eén die eigenlijk alleen begrepen kan worden als ‘ie wordt gevoeld.

Advertenties

Over Rebekka Eliza Dorothea Nirel Engels

Disillusioned words like bullets bark....Dat zijn woorden vol desillusie die blaffen als honden, als kogels. De klanken versterken de woorden. Wanneer blaffen de gedesillusioneerde woorden als blaffende kogels? Dat doen ze als menselijke goden hun doel najagen...( Bob Dylan begrijpt mij wel✌️)
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s