Gnothi Seauton – Ken Uzelf ( Apollotempel, Delphi), deel 1

I looked my demons in the eye and said: “do your best to destroy me”.                               And I`ve been to hell and back so many times I must admit, you kind of bore me ( Ray LaMontagne)

Onbewuste mensen vertellen je snel wie “ze zijn” : hun naam, hun beroep, hun opleiding, hun levensverhaal, hun kapitaal, de vorm of toestand van hun lichaam, en alles waarmee ze zich verder nog kunnen identificeren. Jezelf kennen gaat veel dieper dan het aanvaarden van een verzameling ideeen of een geloof. Jezelf diep kennen heeft niets te maken met de ideeen die door je hoofd zweven. Jezelf kennen betekent geworteld te zijn in Zijn in plaats van verdwaald te zijn in je verstand. Mijn vader leerde zichzelf pas kennen in het laatste jaar voordat hij wegvloog, vanaf het moment dat hij van een beetje dement , na het overlijden van z`n broertje ineens teringdement werd. Ons verstand fuckt ons nonstop. Het is namelijk allemaal illusie, die innerlijke opvattingen van ons. Mindfuck.

Je besef van wie je bent bepaalt wat je als je behoeften ziet en wat belangrijk voor je is in het leven – en wat belangrijk voor je is heeft het vermogen je te schokken en te verontrusten. Je kunt dit gebruiken als een criterium om te ontdekken hoe diep je jezelf kent. Wat belangrijk voor je is, is niet noodzakelijk wat je zegt of gelooft, maar wat je daden en reacties onthullen als iets wat belangrijk voor je is. Je kunt jezelf ook de vraag stellen: welke dingen schokken en verontrusten me? Voor m`n eerste ex zal dat een flinke rekening of tegenvaller van de belastingdienst zijn, voor mij is het gemeen gedrag tegen kinderen en elke – ook maar de kleinste – poging van iemand om een ander te vertellen wat goed of fout is. En zo kun je het vast ook wel voor jezelf invullen als je tenminste naar jezelf durft te kijken. Als kleine dingen het vermogen hebben je rust te verstoren, is dat precies wie jij denkt te zijn: KLEIN!

Opeens komt er dan een golf van woede of angst op, het idee van “ik kan het niet meer aan!”. Je beschuldigt en verwijt, valt aan, verdedigt of rechtvaardigt jezelf, en dat alles gebeurt op de automatische piloot. Het is duidelijk dat er iets veel belangrijker voor je is dan de innerlijke rust die een moment geleden nog alles was wat je wilde. De transactie, het geld, het contract, de woorden, het verlies of dreiging van (gezichts-?)verlies zijn belangrijker. Voor wie? Voor de onsterfelijke ziel die je bent? Nee, voor mij. Voor het kleine “mij” ( EGO!) dat streeft naar veiligheid of gelijk of bevrediging in dingen die voorbijgaan en bang of boos wordt als het er niet in slaagt die te vinden. Nu weet je dan tenminste wie je echt denkt te zijn.

Als vrede echt is wat je wilt, kies je voor vrede ( niet voor “gelijk”) . Als vrede meer voor je zou betekenen dan al het andere, en je werkelijk wist dat je geest bent ipv een klein ik, zou je niet-reactief en volkomen alert blijven wanneer je geconfronteerd wordt met problematische situaties. Je zou de situatie onmiddelijk aanvaarden en er daardoor een mee worden ipv je ervan los te maken. Wie je bent (bewustzijn) en niet wie je denkt te zijn ( een klein ik) zou dan antwoorden. Het zou krachtig en effectief zijn en geen mensen of situaties in een vijand veranderen.

De wereld zorgt er altijd voor dat je jezelf niet lang voor de gek kunt houden over wie je werkelijk denkt te zijn; door je te laten zien wat echt belangrijk voor je is. Hoe je op mensen en situaties reageert, vooral bij uitdagingen, is de beste indicator van hoe diep je jezelf kent. Hoe beperkter, hoe enger egoisch de kijk die je op jezelf hebt, des te meer zie je, concentreer je je en reageer je op de egoische beperkingen, de onbewustheid van andere mensen. Hun “gebreken”of wat jij dus als hun gebreken ziet, worden voor jou hun identiteit. Dat betekent dat je alleen maar het ego in hen ziet en zo het ego in jezelf versterkt.

Erg onbewuste mensen ervaren hun eigen ego door zijn weerspiegeling in andere mensen. Zodra je beseft dat datgene in anderen waarop jij reageert ook in jezelf zit ( en soms alleen in jou!), begin je je bewust te worden van je ego. In dat stadium kun je ook inzien dat jij anderen aandeed wat je dacht dat ze jou aandeden. Je ziet jezelf dan niet meer als slachtoffer. Je bent het ego niet, dus als je je bewust wordt van je ego in je, betekent dat niet dat je weet wie je bent – het betekent dat je weet wat je NIET bent. Maar door te weten wie je niet bent wordt het grootste obstakel op de weg naar echte zelfkennis opgeruimd.

Wie jij bent heeft geen geloof nodig. In feite is elke overtuiging een hindernis. Zelfs je bewustwording is er niet voor nodig, want je bent al wie je bent. Maar zonder bewustwording schijnt wie jij bent niet in de wereld.; zo blijft die rijkdom een niet tot uitdrukking gebracht vermogen.

 

Advertenties

Over Rebekka Eliza Dorothea Nirel Engels

Disillusioned words like bullets bark....Dat zijn woorden vol desillusie die blaffen als honden, als kogels. De klanken versterken de woorden. Wanneer blaffen de gedesillusioneerde woorden als blaffende kogels? Dat doen ze als menselijke goden hun doel najagen...( Bob Dylan begrijpt mij wel✌️)
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s