Jouw omgeving reageert op jou

Ik heb laatst een vrouw moeten uitleggen dat het niet normaal is als je partner of ex-partner tegen je schreeuwt en je uitscheldt. Deze vrouw was er – net als ik destijds – zo aan gewend, dat ze het gewoon liet gebeuren. Ondertussen liet ze het wel elke dag over zich heen komen.

Het went, om de voetveeg te zijn ( al gaat je eigen identiteit er compleet van naar de kloten). Bij mij was het zo dat ik zat verweven in vaste patronen met de mensen die mij gebruikten als voetveeg. Hoe doorbreek je deze patronen? En hoe zorg je ervoor dat je de respectvolle behandeling krijgt die je verdient?

Jouw omgeving reageert op jou; de mensen die over jou heen lopen, doen dat omdat ze ofwel dominante trekjes hebben, of omdat jij een gewillig slachtoffer bent. En het ( in jouw beleving) gekke is, dat deze mensen ( in mijn geval mijn moeder, mijn dochters, mijn broertje en mijn ex) WEL over jou heenlopen, maar niet over alle andere mensen in hun omgeving. Weet je waarom? Omdat die andere mensen niet over zich heen LATEN lopen!

Hoe jij je gedraagt ( en ik mij gedroeg), bepaalt hoe anderen zich gedragen tegenover jou. Mensen in je omgeving kun je dus beschouwen als een spiegel van jouw innerlijke wereld. Hoe lager jij over jezelf denkt, des te slechter mensen jou behandelen. Maar goed nieuws: mensen respecteren grenzen, zelfs de mensen die jou als voetveeg gebruiken! Momenteel respecteren ze jouw grenzen niet, waarschijnlijk omdat jij je eigen grenzen niet eens respecteert of de moeite waard vindt. Deze mensen echter respecteren wel grenzen van andere mensen, bedrijven en overheden ( psychopaten en narcisten daargelaten).

Grenzen die goed bewaakt worden, worden niet zomaar overgestoken. Als jij beter wordt in het aangeven en bewaren van jouw grenzen, dan wordt jouw omgeving beter in respectvol omgaan met jou. De vrouw die telkens werd uitgescholden door haar ex, dacht dat zij geen aandeel had in zijn gedrag. Totdat ik haar ( en eerder mijzelf) een paar tips gaf: 1. als er iemand over jouw grens dreigt te gaan ( daarvoor moet je wel eerst helder hebben wat jouw grens is: een ander verhaal), geef je dit duidelijk aan. 2. probeer kalm en rustig te blijven ( niet noodzakelijk hoor als dat niet lukt) en waarschuw hooguit 2 of 3 keer. Leg uit dat je de conversatie/het contact beeindigt als de ander z`n gedrag niet aanpast. En voila: na de tweede of derde keer stap je consequent en direct uit de situatie.

Sinds deze vrouw dit doet zijn de scheldpartijen gestopt. Simpelweg omdat zij haar grenzen HANDHAAFT ( nog veel belangrijker dan ze aangeven), en  die ander het er maar mee te doen heeft. De ander zal zich ofwel al snel aanpassen om de communicatie te kunnen hervatten ( net als bij een training: na een paar keer begrijpt hij het en hoef je niks meer uit te leggen), of uit je leven verdwijnen ( dat kan klote zijn, maar jijzelf bent meer waard).

Des te geringer jij over jezelf denkt, des te slechter de mensen in je omgeving je zullen behandelen. Het is het belangrijkste ( en wellicht ook het moeilijkste onderdeel) dat jij beseft dat jij GOED GENOEG bent. Dat je niets hoeft te doen om liefde en een respectvolle bejegening te verdienen. Wanneer jij je zelfvertrouwen weet op te bouwen ( door naar je hart te luisteren, door te doen wat voor jou goed voelt, door je te omringen met voedende mensen) word je assertiever, en zal je leven – met of zonder bepaalde mensen – een stuk leuker worden!

Advertenties

Over Rebekka Eliza Dorothea Nirel Engels

Disillusioned words like bullets bark....Dat zijn woorden vol desillusie die blaffen als honden, als kogels. De klanken versterken de woorden. Wanneer blaffen de gedesillusioneerde woorden als blaffende kogels? Dat doen ze als menselijke goden hun doel najagen...( Bob Dylan begrijpt mij wel✌️)
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s