Heb jezelf lief

Mijn levenswerk is oa om mensen te leren van zichzelf te houden, en zelfkritiek te vervangen door gedachten vol liefde en positiviteit.

Die filosofie helpt ook mij zelf om een zware jeugd te boven te komen.
Stel. Je hebt een zaadje van een tomatenplant. Je legt het in de aarde en dekt het zorgvuldig toe. Je geeft het liefdevol water en voedsel. En dan wacht je geduldig. Komt er een teer klein plantje op, dan schreeuw je niet: ‘Jij bent niet goed genoeg, je lijkt niet eens op een tomatenplant!’ Je volgt de groei vol verwachting. En op een dag oogst je de tomaten die je al verwachtte.
De vergelijking met het tomatenplantje maak ik regelmatig . Want geduld en liefdevolle zorg ben jij ook waard, terwijl je je ontwikkelt. Maar we geven onszelf die waardering en zorg lang niet altijd. Iets diep in onszelf vindt het nooit écht goed genoeg, wie we ook zijn en wat we ook doen.
Je gedachten creëren je ervaringen
Ik wil mensen erop wijzen dat die kritische, beperkende en negatieve gedachten ons leven vullen met stress, onrust en gebrek, terwijl je bestaan ook een liefdevol, vervullend en positief kan zijn. Het is een kernzinnetje in mijn filosofie: je gedachten creëren je ervaringen.

Als je bijvoorbeeld denkt dat je alleen onaardige mensen aantrekt, komen die eerder op je pad. En als je denkt dat je nu eenmaal met weinig rust, geld of plezier genoegen moet nemen, wordt dat al gauw een self-fulfilling prophecy.
Volgens mij begint alles met bewustwording. Als je je eenmaal realiseert dat je gedurende de dag veel kritische, beperkende of negatieve gedachten over jezelf en je leven hebt, kun je je gedachten gaan veranderen. En als je dat doet, verandert alles.
Hoe begin je met het veranderen van je denken? Volgens mij moet je klein beginnen. Kleine stappen zetten en bereid zijn om door te zetten. Soms zal het je gemakkelijk af gaan om negatieve of kritische gedachten te onderscheppen en te vervangen door positieve en bevestigende gedachten. Andere keren is het alsof je een ‘rotsblok probeert op te tillen met een veertje’.
Het gaat er dus om dat je steeds dieper in jezelf gaat en steeds meer beperkingen loslaat. Elke keer dat je een hard oordeel over jezelf of je leven loslaat, open je jezelf voor de oneindige intelligentie van je ware zelf, en de oneindige mogelijkheden die jouw leven je biedt.
Om jezelf te blijven motiveren, is het belangrijk om tijdens het veranderen van je denkgewoontes alert te zijn op elk klein wonder, elke positieve verandering in jezelf, in je leven of in de mensen om je heen. Dat stimuleert. Dat iemand behulpzaam is, of dat er iets meezit. Al is het maar een groen stoplicht.
In het ‘nu’ blijven is ook een sleutelbegrip. Je zoekt de ingrediënten voor je volgende maaltijd niet in een afvalemmer. Net zo min levert het verleden de bouwstenen voor een mooie toekomst. Wat je toen hebt gedaan, wat anderen je misschien hebben aangedaan, het hoeft je toekomst niet te scheppen. Laat alles maar los, behalve de liefde.

Het moment van nú, is het moment dat jij de macht hebt. Jij bent de enige persoon die jouw gedachten kan denken. Alleen jij kunt bepalen of je gedachten waar zijn of niet. Soms komen mensen naar me toe en zeggen dat ik hun leven heb veranderd. Dan zeg ik: dat heb ik niet gedaan, maar jijzelf.’

Kies een onderwerp, bijvoorbeeld relaties, je lichaam, familie, geld of werk. Schrijf ongeremd op welke negatieve gedachten je erover hebt. Of ‘monitor’ jezelf tijdens je dag, als dat gemakkelijker is. Voorbeelden zijn: Ik heb een hekel aan mijn lichaam, of: Ik heb altijd geld tekort.

Kies voor elke gevonden negatieve overtuiging, een vervangende positieve gedachte. Bijvoorbeeld: Ik ben blij met mijn lichaam, want het brengt me waar ik wil, of: Er is altijd genoeg geld om in mijn behoeftes te voorzien.

Kies één positieve gedachte die je aanspreekt, bijvoorbeeld omdat hij bij je dag of je behoefte past. Lees hem vandaag minstens tien keer of spreek hem uit. Zorg dat je niet kunt ontsnappen. Plak een post-it op de deur, zet een reminder in je telefoon of een notitie in je agenda.

Herhaal de dag erna je affirmatie of kies een nieuwe. Sta steeds open voor subtiele verbeteringen in je humeur, je werk, je relaties enzovoorts. Zulke ‘kleine wondertjes’ helpen je door te zetten tot het vervangen van negatieve gedachten door positieve affirmaties een gewoonte is geworden.

 

Advertenties

Over Rebekka Eliza Dorothea Nirel Engels

Disillusioned words like bullets bark....Dat zijn woorden vol desillusie die blaffen als honden, als kogels. De klanken versterken de woorden. Wanneer blaffen de gedesillusioneerde woorden als blaffende kogels? Dat doen ze als menselijke goden hun doel najagen...( Bob Dylan begrijpt mij wel✌️)
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s