Assertiviteit voor hoog-sensitieve mensen, Inleiding

Wanneer je
– uiterst sensitief bent
– een onschuldige, pure kijk op het leven en de liefde hebt die anderen vaak naief noemen
– in een liefdevolle macht gelooft
– zachtmoedig en zorgzaam bent
– je ongelukkig voelt wanneer anderen van streek of boos zijn
– in rechtvaardigheid gelooft
– wilt dat iedereen gelukkig is
– in anderen het beste ziet, inclusief hun verborgen potentieel
– vol vertrouwen en optimisme blijft
– pijnlijke ervaringen hebt opgedaan met relaties, maar nog steeds in ware vriendschap en liefde gelooft
– gebruikt of misbruikt bent door mensen die van jouw vriendelijkheid hebben geprofiteerd
– oog hebt voor spiritualiteit, sprookjes, magie, verbeeldingskracht
– weet dat je een taak hebt, met daarbij een gevoel van plicht en rentmeesterschap jegens anderen – ook onbekenden
….. dan behoor jij tot de lieve, zorgzame en gevende HSP-ers in deze wereld.

Je zet je vriendelijkheid, liefde, zorgzaamheid, tijd en aandacht in om anderen te helpen, om vrede te stichten en om blijvende positieve veranderingen tot stand te brengen.
Je bent sterk verbonden met de natuur, spiritualiteit ( of “iets hogers” ) en je bent intuitief aangelegd; je bent zelfs zo verbonden dat je vaak niet-geaard, of vergeetachtig bent.
Als iemand van wie jij houdt ongelukkig is, raak je van slag.
Je geeft jezelf hiervan vaak de schuld, wat een kringetje van wederzijdse afhankelijkheid creeert, en waardoor jouw geluk afhangt van dat van de ander ( je kinderen bijvoorbeeld).

Veel HSP-ers hebben een conflictfobie, wat inhoudt dat ze bang zijn voor ruzies en confrontaties. Als iemand boos op hen is, klappen ze dicht of voldoen meteen aan de wensen van de ander, omdat ze denken dat het aan hen ligt als iemand ongelukkig of boos is. Ze zijn er dan van overtuigd gefaald te hebben om anderen geluk te brengen.
Hun angst voor conflicten maakt hen het doelwit voor manipulatieve mensen die van de vriendelijkheid van anderen willen profiteren. Sterker nog: vaak raken ze in de ban van narcistische personen die alleen geinteresseerd zijn in hun eigen behoeften.

Hoewel ze zeer gevoelig zijn, beschouwen ze zichzelf als gehard. Ze dragen de lasten van andere mensen en vragen zelden om hulp. Als hun hulp wordt aangeboden, nemen ze die vaak niet aan, uit angst anderen “tot last” te zijn.
Omdat ze in anderen altijd het goede ( willen blijven) zien, zijn ze geneigd het kwetsende gedrag van anderen, met name jegens henzelf, door de vingers te zien.
Maar hoe moeten kwetsende of manipulatieve mensen nu iets leren omtrent de effecten van hun gedrag, als jij dat gedrag blijft vergoeilijken? Hoe moet een ander de verantwoordelijkheid voor zijn leven nemen, wanneer jij hem alles uit handen neemt?
Je bent hier om meer licht en liefde in de wereld te brengen, niet om anderen de ruimte te geven voor egocentrisch gedrag!
Als je in al je vriendschappen en andere relaties constant geeft, kan het zijn dat die onevenwichtigheid bij jou tot bepaalde symptomen leidt, zoals
– wrok ( die zich op den duur ophoopt en die jou uiteindelijk verzuurt en ziek maakt)
– vermoeidheid ( constant geven pleegt een zware aanslag op je tijd/energie/geld etc)
– financiele problemen
– gezondheidsproblemen ( een onevenwichtige energiehuishouding geeft ziekte op den duur: je voedt letterlijk iedereen totdat je letterlijk uitgeput bent).

De meeste HSP-ers voelen zich echter aangetrokken tot ongelukkige mensen aan wie te “sleutelen” valt ( dat kunnen vrienden zijn, je kinderen, collega`s, partners, etc)
Dat geeft hen het gevoel een doel te hebben. Juist ongelukkige of boze mensen vormen een uitdaging, want je wilt hem of haar immers graag gelukkig zien. Terwijl je waarschijnlijk ook echt aardige mensen kent, maar daar gaat je hart niet echt sneller van kloppen.
Andere mensen ( en dan doel ik op manipulatieve, parasiterende of narcistische mensen ) kunnen echter feilloos aanvoelen dat jij hen dolgraag gelukkig wilt maken,
Ze gaan dus van je profiteren, en wanneer ze ongelukkig zijn, geven ze JOU de schuld. En daarop geef jij jezelf ook nog es de schuld!
Gezonde grenzen leren hanteren hoort er voor jou dus absoluut bij!
Het gaat erom dat je op een gezonde manier van anderen leert houden – dus niet door hen ruimte te bieden voor ongezond gedrag.

Advertenties

Over Rebekka Eliza Dorothea Nirel Engels

Disillusioned words like bullets bark....Dat zijn woorden vol desillusie die blaffen als honden, als kogels. De klanken versterken de woorden. Wanneer blaffen de gedesillusioneerde woorden als blaffende kogels? Dat doen ze als menselijke goden hun doel najagen...( Bob Dylan begrijpt mij wel✌️)
Dit bericht werd geplaatst in de tragedie van ware liefde, ETHIEK!, fantasie en zogenaamde "realiteit"., filosofie, Geen categorie, Gezondheid en welzijn, karaktertrekjes, Levensbeschouwing, matters of the heart, ontspanning en kiezen voor jezelf, ratio versus emotie, samenhang, zelfveroordeling en -vergeving. Bookmark de permalink .

Een reactie op Assertiviteit voor hoog-sensitieve mensen, Inleiding

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s