Compassie, deel 3

Hoe ontwikkel je vertrouwen? Heel eenvoudig.
Laat anderen zien dat het oprecht veel voor je betekent dat het hun goed gaat. Dan groeit er vertrouwen. Maar als er achter een kunstmatige glimlach een zelfgerichte houding schuilgaat, zal het nooit groeien. Als je je afvraagt hoe je anderen kunt gebruiken en uitbuiten, kun je ook nooit leren anderen te vertrouwen. Zonder vertrouwen is er geen vriendschap; en we hebben allemaal 1 of meer vrienden nodig. Als we egoistisch worden, ons in onszelf terugtrekken, dan komt er zeker een moment dat we ons diep, diep gefrustreerd zullen voelen.
We zitten met een paradox (zie deel 1 en 2). Als het losbreken uit onze zelfgerichtheid een van de sleutelgeheimen van blijdschap is, is het dan niet dwaas zelfzuchtig en destructief om bezig te zijn met onze eigen vreugde en geluk?
Wetenschappelijk onderzoek ( H. Cutler) toont aan dat werken aan je eigen vreugde niet alleen jezelf ten goede komt, maar ook andere mensen in je leven. Als we afstand kunnen nemen van ons eigen leed, kunnen we meer voor anderen betekenen.
Pijn ( zowel fysiek als psychisch) brengt een extreme zelfgerichtheid met zich mee: we lijken er volledig door in beslag te worden genomen en heel weinig aandacht meer te hebben voor anderen.
Uit onderzoek na onderzoek blijkt dat ongelukkige mensen het meest op zichzelf gericht, sociaal geisoleerd, somber en zelfs vijandig zijn.
Gelukkige mensen zijn over het algemeen socialer, flexibeler, creatiever en beter in staat om te gaan met de tegenslagen van het leven. En nog belangrijker: ze zijn liefdevoller en meer vergevingsgezind dan ongelukkige mensen.
Kort gezegd: hoe meer we onze eigen pijn helen, hoe meer ruimte we hebben voor de pijn van anderen. Onze ontvankelijkheid voor pijn van anderen is genezend voor onze eigen pijn. Het is een heilzame cirkel. Het doel is niet vreugde te scheppen voor onszelf, maar een reservoir van vreugde te zijn, een oase van blijdschap, een zee van enthousiasme en liefde, zodat er een positief rimpeleffect uitgaat naar iedereen in onze omgeving. En zoals blijdschap aanstekelijk is, zo geldt dat ook voor liefde, compassie en ruimhartigheid.
Het gaat hier dus om een meer bewogen, krachtige, spirituele gemoedstoestand, die volledig gericht is op de wereld. Meer blijdschap gaat niet per se over leuker zijn. We kunnen geen vrede stichten als we geen innerlijke vrede kennen.
Ik dank het universum iedere dag meteen bij het wakker worden al voor de heerlijke nieuwe dag die voor me ligt ( ook al zijn de omstandigheden soms verre van heerlijk).
Ik bedenk me hoe belangrijk het is om edelmoedig en begaan te zijn, goed te willen zijn voor mijzelf en anderen. Daarna bedenk ik me dat alles en iedereen met elkaar verbonden is, en bepaal ik mijn doel voor die dag: ( elke dag dezelfde, haha) dat deze dag betekenisvol is. Dit alles kost nog geen 3 minuten.
En het laatste wat ik voor het slapengaan doe, is het universum bedanken voor alle geweldige dingen die mij die dag weer ten deel zijn gevallen. Ik bedank voor het dak boven mijn hoofd, voor de eer moeder te mogen zijn van zoveel prachtige dochters, ik bedank voor het vriendelijke praatje dat ik mocht maken met een voorbijganger op straat, ik dank dat ik eten en kleding en alles wat ik nodig heb, in overvloed krijg.
Ik bedank voor weer een betekenisvolle dag…
Advertenties

Over Rebekka Eliza Dorothea Nirel Engels

Disillusioned words like bullets bark....Dat zijn woorden vol desillusie die blaffen als honden, als kogels. De klanken versterken de woorden. Wanneer blaffen de gedesillusioneerde woorden als blaffende kogels? Dat doen ze als menselijke goden hun doel najagen...( Bob Dylan begrijpt mij wel✌️)
Dit bericht werd geplaatst in ETHIEK!, fantasie en zogenaamde "realiteit"., filosofie, Geen categorie, Gezondheid en welzijn, karaktertrekjes, Levensbeschouwing, matters of the heart, ontspanning en kiezen voor jezelf, ratio versus emotie, samenhang, zelfveroordeling en -vergeving. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s