Eerder verrijkt dan verbitterd

Meer vreugde vinden zal je niet behoeden voor tegenspoed en hartzeer. Misschien zul je zelfs sneller huilen, maar je zult ook sneller lachen. Waarschijnlijk zul je vooral meer LEVEN. Want als je meer blijdschap en dankbaarheid in je leven vindt, kun je pijn in de ogen zien op een manier die eerder verrijkt dan verbittert. Je ondergaat grief zonder gegriefd te worden, en je ondergaat hartzeer zonder een gebroken hart te krijgen.

Hoe krijg je meer vreugde in je leven? Het is altijd goed om te beseffen dat je niet alleen staat. Je maakt deel uit van een prachtige gemeenschap ( als je bereid bent dat te zien). Neem je vooral niet voor om blij te zijn, dan gaat het niet lukken, maar raak je juist in jezelf gekeerd. Het is net als bij een bloem. Je gaat open, je floreert, en dat heeft alles te maken met andere mensen. Lijden, zelfs hevig lijden is een onmisbaar ingredient in het leven, zeker voor het ontwikkelen van deugden als nederigheid, mededogen en dankbaarheid.

Als we het over beleving van geluk hebben, zijn er twee verschillende manieren. De eerste is genot middels de zintuigen. Maar we kunnen ook op het diepste niveau van de geest geluk ervaren, door bv. liefde, compassie, edelmoedigheid. De vreugde van de zintuigen is kortdurend, terwijl de vreugde op dit diepere niveau veel langer aanhoudt. Dat is echte blijdschap. De laatste jaren wisselen wetenschappers steeds vaker met filosofen/geestelijken van gedachten over dit onderscheid tussen het zintuiglijke niveau van genot en pijn, en het diepere niveau van mentaal welbevinden en lijden.

De huidige materialistisch georienteerde levensstijl duidt erop dat veel mensen zich vooral bezighouden met zintuiglijke ervaringen. Hun gevoel van bevrediging is kort en erg beperkt, omdat hun geluksbeleving afhankelijk is van prikkels van buitenaf. Als er iets leuks gebeurt hebben ze het naar hun zin, zijn ze happy. Maar als dat soort dingen ( of mensen!) er niet zijn, voelen ze zich verveeld, rusteloos en ongelukkig/leeg. Het is dus wijs om te investeren in het opbouwen van vreugde en voldoening op mentaal, oftewel op zielsniveau. Iemand die op zielsniveau blij en gelukkig is, heeft veel minder last van fysieke pijn, angst en onrust.

Maar wat is dan dat zielsgeluk dat heel lang aanhoudt? Simpel: een authentiek gevoel van liefde en genegenheid – zowel voor jezelf als voor iedereen om je heen.

Wetenschappelijk: er zijn 4 onafhankelijke (!) hersencircuits die invloed uitoefenen op een duurzaam gevoel van welbevinden.

De eerste is ons vermogen om een positieve gemoedstoestand vast te kunnen houden. De kortste weg hier naartoe is je concentreren op liefde en compassie.

Het tweede circuit betreft ons vermogen om te herstellen van een (negatieve) gemoedstoestand. Denk aan een bumperklever die jou opeens afsnijdt.

Het derde circuit betreft ons vermogen om te focussen en onze gedachten niet af te laten dwalen ( meditatie bv. is gericht op het trainen van dit circuit)

En het vierde circuit is ons vermogen tot ruimhartigheid. Best bijzonder, dat er een speciaal onafhankelijk hersencircuit enkel bezig is met ruimhartigheid he? Geen wonder dat onze hersenen zich goed voelen als wij anderen helpen, we geholpen worden, of zien dat anderen geholpen worden. Er is dus sterk wetenschappelijk bewijs (Richard Davidson, neuroloog) dat de mens is gemaakt voor samenwerking, mededogen en ruimhartigheid. Prachtig he!

Advertenties

Over Rebekka Eliza Dorothea Nirel Engels

Disillusioned words like bullets bark....Dat zijn woorden vol desillusie die blaffen als honden, als kogels. De klanken versterken de woorden. Wanneer blaffen de gedesillusioneerde woorden als blaffende kogels? Dat doen ze als menselijke goden hun doel najagen...( Bob Dylan begrijpt mij wel✌️)
Dit bericht werd geplaatst in ETHIEK!, fantasie en zogenaamde "realiteit"., filosofie, Geen categorie, Levensbeschouwing, matters of the heart, ontspanning en kiezen voor jezelf, ratio versus emotie, samenhang, zelfveroordeling en -vergeving. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s