Compassie met jezelf, 2

Compassie hebben met jezelf houdt nauw verband met het helemaal aanvaarden van jezelf; het gaat zelfs nog verder. Het gaat in wezen om compassie met onze menselijke zwakheden en de erkenning dat we kwetsbaar zijn met onze zwakke plekken en triggers, net als iedereen. Zodoende is het een essentieel element in het ontwikkelen van compassie voor anderen. Het is immers moeilijk net zo van anderen te houden als van jezelf wanneer die liefde voor jezelf er niet is… ( daarom onthult jouw gedrag jegens anderen slechts hoe jij je verhoudt tot jezelf – het heeft niets met de ander uit te staan!)

Het is in onze moderne cultuur niet gemakkelijk om compassie te hebben met jezelf. We zijn een groot deel van ons leven bezig ons omhoog te worstelen op de prestatieladder, en we worden onderweg constant getaxeerd en beoordeeld, vaak met een “niet-goed-genoeg”. Het begint tegenwoordig zelfs al in de kleuterklas ( waanzin!) We nemen dus de stem van onze ouders, onderwijzers, omgeving en maatschappij over ( onze innerlijke criticus). Het logische gevolg is dat mensen soms weinig compassie hebben met zichzelf.

Ze rusten niet als ze moe zijn en negeren hun behoefte aan slaap, eten en lichamelijke beweging; en drijven zichzelf ( en hun kinderen!) tot het uiterste. Ze behandelen zichzelf alsof ze deel zijn van een machine. Ze lopen gevaar angstig en depressief te worden omdat ze van zichzelf eisen dat ze meer hebben, meer zijn en meer presteren. Zelfs als mensen succes hebben en bereiken wat er te bereiken valt, voelen ze zich nog een mislukkeling of bedrieger die elk moment ontmaskerd kan worden.

Een gebrek aan compassie voor onszelf manifesteert zich in een harde, oordelende houding ten opzichte van onszelf en anderen. Veel mensen geloven dat ze losers zijn die geen waardering en liefde verdienen, tenzij ze kritisch en veeleisend zijn. De psychologe K. Neff heeft verschillende manieren in kaart gebracht om compassie voor onszelf te uiten.

Als we begaan zijn met onszelf, aanvaarden we dat onze persoonlijkheid facetten heeft waar we misschien niet tevreden over zijn, maar we boren onszelf niet de grond in als we proberen ze aan te pakken. Als we door een moeilijke tijd gaan, zijn we zorgzaam en mild voor onszelf, zoals we met een familielid of vriend zouden omgaan. Voelen we ons tekortschieten, dan herinneren we onszelf eraan dat iedereen deze gedragingen of beperkingen wel eens heeft. En als we ons down voelen, dan proberen we hier begrip voor te hebben met acceptatie en zelfreflectie in plaats van met afwijzing en zelfveroordeling.

Wist je trouwens dat anderen ( zonder ons ooit eerder te hebben gezien desnoods) tot op zekere hoogte aanvoelen of jij compassie met jezelf hebt? Onderzoek (Duke&Wake Forest Universities) heeft uitgewezen dat mensen een toespraak van/omgang met iemand met zelfcompassie hoger waarderen dan met iemand die daar laag op scoort? Wij denken dat de veroordelende stemmetjes alleen tussen onze oren zitten; maar de waarheid is dat iedereen ze dus kan opvangen: via onze gezichtsuitdrukkingen, onze lichaamstaal.. Het gevolg is dat we dus ook nog es ongewild kritiek door anderen op onszelf uitlokken en dat anderen ons harder oordelen. Het tegenovergestelde is trouwens ook waar: meer compassie voor jezelf hebben betekent ook meer compassie van anderen ontvangen.

Als we ons hart afsluiten, is blijdschap onmogelijk. Als we de moed hebben te leven met een open hart, zijn we in staat onze eigen pijn en die van anderen te voelen, maar kunnen we ook meer vreugde ervaren. Hoe groter en warmer ons hart, hoe sterker ons gevoel dat we leven en hoe steviger onze weerbaarheid.

Advertenties

Over Rebekka Eliza Dorothea Nirel Engels

Disillusioned words like bullets bark....Dat zijn woorden vol desillusie die blaffen als honden, als kogels. De klanken versterken de woorden. Wanneer blaffen de gedesillusioneerde woorden als blaffende kogels? Dat doen ze als menselijke goden hun doel najagen...( Bob Dylan begrijpt mij wel✌️)
Dit bericht werd geplaatst in ETHIEK!, fantasie en zogenaamde "realiteit"., filosofie, Geen categorie, Gezondheid en welzijn, karaktertrekjes, Levensbeschouwing, matters of the heart, ontspanning en kiezen voor jezelf, ratio versus emotie, samenhang, zelfveroordeling en -vergeving. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s