Je was toen toen, en je bent nu nu ( over neprealiteiten)

 

Je kunt je schuldig voelen over wat je vroeger hebt gedaan, of boos zijn over wat een ander in het verleden richting jou heeft gedaan.Als je daaraan terugdenkt, voelt dat als een zwart gat, als spijt, of als een kwaadheid.

En juist hiermee roep je een emotie op op basis van onwaarheid, want wat jij ( of die ander) toen hebt gedaan was vanuit hoe jij ( of hij/zij) toen was, wie je toen was, wat toen jouw idee van alles was, wat toen je leefsfeer, je leefomgeving was, wat toen jouw mogelijkheden waren…

Nu ben je ervaringen rijker, inzichten rijker, in een andere levenssfeer, in een andere context. Ten opzichte van wat voel jij je dan schuldig, jij die nu anders bent dan toen?

Je was toen “toen”. Je zou ( toen) opnieuw hetzelfde doen, ook al beweer je nu: “dat zou ik nooit meer doen!” .Toen kon je niet weten of toen dacht je zo over dingen, en nu denk je anders.

Dus, wat voor een illusie is het om je schuldig of vervelend of gefaald of boos te voelen ten aanzien van welke periode ( of jezelf, of een ander) in je leven dan ook;

want wie jij ( of die ander) toen was, is niet waarheid: het is slechts een vervlogen herinnering. Als je je nu, omwille van die herinnering, zus of zo voelt, leef je in een neprealiteit, in een verhaaltje, in een zelf opgebouwde overtuiging die niets te maken heeft met de waarheid.

Waarheid IS. Punt. Al wat je achter die “is” voegt, schept lijden.

Als jij zegt: “ik ben verdrietig, ik ben groot, ik ben fout, zij is slecht, ik ben een loser, hij is een hufter ……. alles achter dat “ik ben” of “hij/zij is” is een oordeel, een idee, een zelfbedacht verhaal.

Ik ben. Punt. Dat is waarheid.

Groeien betekent: steeds meer de waarheid opvolgen, steeds meer dat grote aanwezige “weten” ( het vertrouwen en blind varen op dat gevoel in je onderbuik, je intuitie, datgene wat er bij kinderen zo vroeg mogelijk uit geramd wordt) herkennen en ernaar leven.

Jij stroomt! En het is onbelangrijk op welke trede van de ladder jij je bevindt, sterker: er bestaat helemaal geen trede.

Denk aan een bloem die zich opwerkt uit de korst van de aarde.

Zij IS al, al is zij nog een kiem.

Is zij minder belangrijk omdat die kelk nog dicht is?

Is de bloem belangrijk als zij ten volle bloeit, en dan plots niet meer belangrijk wanneer zij zichzelf terug aan de aarde schenkt?

Nee, het feit dat ze groeit en in beweging is, is belangrijk.

Is een kindje dat zich van een aantal dingen nog niet bewust kan zijn,

minder belangrijk dan een oude wijze professor die zich ongelooflijk heeft ontwikkeld, of een meester die wakker en verlicht is?

Tuurlijk niet, er is geen enkel verschil in belangrijkheid!

Jij bent een heldere stroom, jij bent die groei, en al de rest is bijzaak.

En wanneer je dat eenmaal doorhebt, zie je dat “die ander” ( ik geloof dat we allemaal onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, en dat ieder ander dus in wezen “mij” is, enkel in een andere gedaante) net hetzelfde is als jij, ook diezelfde stroom, diezelfde groei..

En dan is er geen enkele reden meer voor schuld(-gevoel), spijt, schaamte, wrok, wraakzucht of slachtofferschap…

 

Over Rebekka Eliza Dorothea Nirel Engels

Disillusioned words like bullets bark....Dat zijn woorden vol desillusie die blaffen als honden, als kogels. De klanken versterken de woorden. Wanneer blaffen de gedesillusioneerde woorden als blaffende kogels? Dat doen ze als menselijke goden hun doel najagen...( Bob Dylan begrijpt mij wel✌️)
Dit bericht werd geplaatst in ETHIEK!, fantasie en zogenaamde "realiteit"., filosofie, Geen categorie, Levensbeschouwing, matters of the heart, ratio versus emotie. Bookmark de permalink .

5 reacties op Je was toen toen, en je bent nu nu ( over neprealiteiten)

  1. Joachim zegt:

    hear hear

    Like

  2. joa1971 zegt:

    En zal ik je nog eens iets zeggen? Je bent niet de enige dan van jou houdt. Er zijn nog meer mensen die dat doen. Je kinderen … ik … en dit zijn echt niet de enige mensen. Ik ben echt heel trots op je!

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s