Leugens en gevoelens

frida

http://youtu.be/34OUlBZ81T4

Plato zei ruim tweeduizend jaren geleden al dat lezen en schrijven het geheugen vernietigt. Nu is het verplicht, en hoe! Je mag vanaf je kleutertijd al niet eens meer uit het raam staren of wegdromen. Voor de klas staat een door de regering aangestelde verteller(leugenaar/aansteller) die jou komt uitleggen hoe het leven werkt. Dat kan natuurlijk nooit goed gaan…

Geen enkel kind zal echter vrijwillig gaan lijden ( lees: een volle dag stilzitten op een stoeltje in een bedompt klaslokaal en je mond houden; je reinste kindermishandeling overigens, want kinderen moeten juist allesbehalve stilzitten!), zijn hele lijfje protesteert daartegen. Daarom wordt ons plechtig beloofd dat we “later” heel gelukkig zullen worden, als we nu braaf een tijdje lijden. Hard werken dus…. eerst lijden. Het lijkt verdomme de kerk wel.

Nog zoiets: we mogen niet aan onszelf denken – met name meisjes niet, zelfs in 2013 nog – alleen aan anderen. Dat noemen ze “verantwoordelijkheid”. Natuurlijk hebben die anderen daar het grootste belang bij; ook de leraar, de bedrijfschef en de regering vinden dat maar wat handig. We dienen ons te gedragen en anders zijn we niet lief genoeg. Tegelijkertijd leren  we onszelf uiteraard steeds onaardiger te vinden….wat triest he.

Als we als baby lagen te huilen en spartelen omdat iedere cel van ons lichaam door mama vastgehouden wilde worden, hadden we geen idee dat we lagen te huilen. Maar algauw leerden onze ouders ons om al deze lichaamsprocessen te benoemen. Ieder gevoel kreeg ineens een etiket, werd in een taalkundig hokje gezet en goed- of afgekeurd. Als er een gevoel bovenkwam dat niet mocht, waren we stout en kregen we te horen dat we dat nooit meer mochten doen. Dat soort processen moesten we koste wat het kost onderdrukken.

Niemand zal het in z`n hoofd halen om bepaalde lichaamsdelen te amputeren omdat ze ongewenst, lastig, lelijk of vies zouden zijn. Toch proberen/moeten we dat met onze gevoelens wel. Dikke bullshit, want ieder gevoel hoort er natuurlijk bij; gevoelens zijn niets anders dan het functioneren van onze organen. En die kun je maar beter vrijelijk hun gang laten gaan, laten stromen. Anders komt de boel zo onder opgepotte spanning te staan dat er wel eens ongelukken kunnen gebeuren.

In Italie heb je het ene moment ruzie of een heftige woordenwisseling en het volgende moment drink je weer gezellig een glaasje wijn. Niets aan de hand, het hoort erbij, zeggen ze daar. In onze koude cultuur komt het regelmatig voor dat vrienden of familieleden elkaar jarenlang ontlopen na slechts 1 fikse ruzie; zo sterk hebben wij woede veroordeeld en zijn we er bang voor gemaakt. Terwijl het juist zo heerlijk eerlijk en ontladend is..Gevoelens horen net als ons hele wezen te stromen, niet opgepot te worden!

http://youtu.be/v_R-5RShTsI

frida

Over Rebekka Eliza Dorothea Nirel Engels

Disillusioned words like bullets bark....Dat zijn woorden vol desillusie die blaffen als honden, als kogels. De klanken versterken de woorden. Wanneer blaffen de gedesillusioneerde woorden als blaffende kogels? Dat doen ze als menselijke goden hun doel najagen...( Bob Dylan begrijpt mij wel✌️)
Dit bericht werd geplaatst in ETHIEK!. Bookmark de permalink .

4 reacties op Leugens en gevoelens

 1. Jafeth zegt:

  Nou Becky, voor een onderwijskundige sla je wel behoorlijk ketterse taal uit hoor! Ik ben het echter hartgrondig met je eens dat we onze kinderen vooral zo lang mogelijk lekker moeten laten spelen, ontdekken, vrij laten en bewegen. En dat het met het vrijelijk stromen van jouw gevoelens uitermate gezond gesteld is, weet volgens mij de halve wereld inmiddels al, haha. Dikke kus! Jaf.

  Like

 2. En dat niet alleen lieverd, maar ik heb ook nog eens het perfecte alternatief: niemand zal mij immers ooit kunnen betichten van gekanker zonder een gedegen oplossing aan te dragen… Leerplicht wordt vervangen door leerrecht, de overheid stelt enkel nog maatschappijleer, toneel, muziek, gesprekstechnieken, knutselen en filosofie+levensbeschouwing als verplichte vakken in, alle eindtermen vervallen , en er wordt gekeken naar de vooruitgang in de ( met name sociale) ontwikkeling van jaar tot jaar. Cijfers of rapporten zijn streng verboden, ieder kind is goed zoals hij is, en anders deugt de docent gewoon niet.

  De eerste 7 levensjaren zijn kinderen uiteraard volledig vrij in hun doen en laten , wanneer ze al naar school willen hoeven ze niet in hun bankje stil te zitten, en mama dient deze jaren (dik betaald, want je hebt er meer capaciteiten voor nodig dan een topmanager bezit) fulltime achter het aanrecht te staan. Vader werkt zich ieder weekend vanaf vrijdagmiddag 12 uur stipt de pleuris voor de kinderen en in het huishouden, want dan gaat mama haar welverdiende vrije weekenddagen tegemoet, de hort op.

  De volgende 7 jaren hoeft een kind enkel de vakgebieden te leren die hem interesseren ( er zullen helaas altijd een aantal blijven die absoluut willen leren hoe de zwaartekracht werkt, hoe je stroom opwekt of hoe wiskundige formules toepasbaar zijn) – de nadruk blijft echter liggen op de door mij aanbevolen lesonderdelen, want enkel daarmee is de mensheid echt gediend.
  Gedurende deze jaren werken vader en moeder elk 20 uur per week.

  Pas vanaf z`n 14de tot z`n 21ste gaat iedere leerling zich specialiseren op een door hem gekozen vakgebied, en deze jaren mogen wat mij betreft zelfs wel een zekere “leerplicht” inhouden..
  Vanaf dit moment werkt alleen mama nog, want in deze periode is een vader een betere opvoeder/rolmodel voor kinderen dan een moeder. Echtscheidingen worden voorkomen, kinderen kunnen hun gal op papa spugen, en vader zelf kan zijn dadendrang volop kwijt in de huiswerkbegeleiding van de kinderen. In 1 woord: perfect, en iedereen tevreden. Bovendien is de slogan voor 2013: egoisme is uit, empathie is in! Zo zie je maar hoe ik altijd weer op de kudde vooruit loop schat…. X, Rebek.

  Like

 3. Jafeth zegt:

  Engel, de Binnenlandse Veiligheidsdienst zit vast al achter je aan, zo`n bedreiging voor de wereldeconomie zijn jouw vooruitstrevende ideéen. Je weet toch wat Rutte zegt: “Nederland is een handelsland!”. Funest meid, jouw heerlijke plannen: funest voor de economie, de “vooruitgang” , en funest voor ons gevoel van orde en voorspelbaarheid. Desalniettemin: jij moet gauw een school stichten, wat een paradijselijk oord zal het daar zijn ( kinderen wanen zich overigens – terecht – altijd in het paradijs wanneer ze in jouw nabijheid zijn, dat zie ik aan hun ogen). X, Jafeth.

  Like

 4. Rebekka zegt:

  Rutte….. is dat niet die permanent grijnzende autist die het volk nog steeds probeert wijs te maken dat Piet Hein zijn naam fijn was (en ondertussen maar zeiken over die Somalische piraten, hoe hypocriet kun je zijn..)? En heeft Einstein ons inmiddels niet overtuigend bewezen dat juist chaos de natuurlijke staat en enige orde van dit hele universum is?
  We moeten juist af van die ganse economie man, van al die handel, van de illusionaire vooruitgang ( die slechts verarming en achteruitgang en stress is) Terug naar de essentie, terug naar werken met je handen en leven vanuit je gevoel. Geld stinkt, zelfgekweekte worteltjes niet! Maar ik begrijp je onderliggende boodschap: zoals zo vaak is de wereld gewoon nog niet klaar voor mijn visie – een mankement dat ook Nietzsche, Galileo en Einstein hebben gekend…. Tot straks, X!

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s