“Banga” , Uit de Integratieve Praktijk, deel 3

“Cree o Explota” , staat er geschreven op de hoes van Patti Smith`s wonderschone cd “Banga”

(niet te verwarren met “banga”als “slet” – los nog van het gegeven dat er, zoals iedereen weet, uberhaupt geen vrouwelijke sletten bestaan…)Een ingetogen album als een verademing, en toch doordrenkt met ontdekkingen,literaire verwijzingen,geschiedenissen, beschouwingen.

Ik moest aan deze woorden denken toen de prachtige Jismaila – als altijd zo vol leven – bij me kwam. Onze eerste ontmoeting had plaatsgevonden vlak na haar terugkomst van een retraite in een ashram waarin zowel woordelijke als gebarencommunicatie taboe waren.

Ze was de halve wereld over getrokken om er te komen en zag het als laatste redmiddel om zichzelf te bevrijden uit de verstrikkende relatie waarin ze met zowel haar echtgenoot als haar minnaar verwikkeld was geraakt, en die haar van `s ochtends tot `s avonds bezig hield. En inderdaad, tot haar verbazing was in die ashram middels dagelijkse urenlange meditaties haar geest eindelijk “gezuiverd”; ze zat niet langer gevangen in een verstikkende fantasiewereld die al haar energie opslokte. En toch was ze daardoor niet bepaald in jubelstemming belandt.

Maar, zo beklemtoonde ze, dat was niet de reden geweest om contact met mij te zoeken. Ze was bekend met mijn voorliefde voor Nietzsche en Schopenhauer, en wilde graag wat inzichten met me doornemen die ze tijdens haar retraite had opgedaan.Een van onze gemeenschappelijke favoriete uitspraken van Nietzsche`s Zarathoestra vervulde de sleutelrol hierin: “een mens dient chaos in zichzelf te hebben om het leven te kunnen schenken aan een dansende ster”.

Juist deze zin was door haar hoofd geschoten als gevolg van haar getemperde vreugde en de schaduw die over haar behaalde “succes” viel. Opeens begreep ze waar haar ambivalentie vandaan kwam, vertelde ze. De leermeester in de ashram had zijn beloftes waargemaakt: Jismaila had middels honderden uren meditatie gelijkmoedigheid en rust in haar hoofd bereikt. Maar tegen welke prijs?

Als verdomme Shakespeare enkel rust en innerlijk evenwicht had gekend, was er nooit een “King Lear” of “Hamlet” geschreven. Ze besefte opeens dat geen pen ooit iets eeuwigs kan schrijven wanneer die niet gedoopt is in het duister van de nacht – om zo de macht van het duistere te transformeren tot een kunstzinnige creatie.Want hoe hadden briljante geesten als Kafka, Dostojewski, Virginia Woolf, Camus, Plath en Poe anders de tragiek die schuilgaat in de menselijke ziel aan het licht kunnen brengen?Niet door zich van het leven af te keren, niet door achterover te leunen en slechts toeschouwer of beschouwer te zijn.

En dit, zo vertelde ze, had haar zich doen afvragen of de pijlers van de aan het boeddhisme ontleende waarheden in de ashram wel zo waar waren. Was de prijs van het medicijn niet hoger dan de prijs van de kwaal? Waar ze ook keek, zag ze onthouding, opoffering, beperking en gelatenheid – niet anders dan in godsdiensten, religies en kerken. Wat was er in vredesnaam met het leven gebeurd? Waar was de vreugde gebleven, de pijn, de levenslust en de hartstocht? Was het leven zo`n kwelling dat het omwille van gelijkmoedigheid opgeofferd diende te worden?

Dit was het moment geweest dat ze wist dat het tijd was om te vertrekken. De dijk van kalmte was verdwenen en een golf van weerspannige gedachten over haar echtgenoot en haar minnaar overspoelde haar.

Ze zag haar echtgenoot opeens zoals hij werkelijk was: een groot kind dat met gulzige lippen iedere tepel pakte die maar binnen zijn bereik kwam. En haar minnaar eveneens: haar arme, slappe, laffe minnaar die nog steeds niet wilde begrijpen dat er geen ja zonder nee kan bestaan. Met 1 woord kon ze beiden karakteriseren: lafaards. Morele lafaards. Geen van hen verdiende haar; dus doorspoelen die handel. Nu alleen nog de achtergebleven puinresten opruimen en op naar een nieuwe start, met zelfgekozen waarden en levensdoelen. Wat een sterke, rijke, heerlijke vrouw……

Over Rebekka Eliza Dorothea Nirel Engels

Disillusioned words like bullets bark....Dat zijn woorden vol desillusie die blaffen als honden, als kogels. De klanken versterken de woorden. Wanneer blaffen de gedesillusioneerde woorden als blaffende kogels? Dat doen ze als menselijke goden hun doel najagen...( Bob Dylan begrijpt mij wel✌️)
Dit bericht werd geplaatst in ontspanning en kiezen voor jezelf, rebellie versus volgzaamheid. Bookmark de permalink .

2 reacties op “Banga” , Uit de Integratieve Praktijk, deel 3

 1. Jafeth Feldman zegt:

  You go, girl! Dat ene zinnetje zal je ongetwijfeld weer een paar “vrienden” kosten op LinkedIn of LastFm omdat ze zich op hun grote ego of kleine pikkie (alweer zo`n uiterst humoristisch-ware uitdrukking van jouw hand) getrapt voelen, maar Patti zou trots op je zijn! En maak je ajb niet druk over of anderen met jouw vlijmscherpe blogs en geweldige humor om kunnen gaan; als ze dat niet kunnen is dat hun verlies. Iedere blog van en ieder moment met jou is een feest, een verrassing, een verrijking, een nieuwe ontdekking vol drama, passie en verwarring vanwege zoveel inzicht, warmte en scherpzinnigheid. Ik ken werkelijk niemand die zo bereid is als jij om mensen te helpen, die zo`n warm mens is.
  Je bent geweldig. Een heldin. Een godin. Een heilige, of op zijn minst een halfgod.
  Een moeder Theresa in de huid van een flamboyante schoonheid als Sophia Loren.

  Lieve Rebekka de wereld heeft een grondig tekort aan mensen als jij!
  Dat is precies wat er mis is met de wereld.
  Je bent een geweldige moeder voor je dochters, een geweldige vriendin voor je vrienden,
  een inpiratiebron voor mij in ieder geval en voor anderen.
  En een hulp voor iedereen die je hulp nodig heeft. Je bent heerlijk authentiek en gestoord. Wees daar trots op! Want geloof me: normaal zijn zuigt, en normale mensen zijn doodeng. Je bent zo’n verschrikkelijke schat. …

  Dus ik vertel het je zovaak ik kan: je bent geweldig mooi, lief, warm, sociaal, intelligent, prachtig!
  Dikke knuffel en kus, Jaf.

  Like

 2. Good write-up, I am normal visitor of one’s website, maintain up the nice operate, and It’s going to be a regular visitor for a long time.

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s