De Enkeling

http://youtu.be/pWYdMRlCoMM

Nadat het gebeurd was, vermeden de mensen nog dagenlang elkaar in de ogen te zien. Uit argwaan. Of uit verbijstering. Of schaamte. Sindsdien spraken de meeste mensen liever niet over dit alles. In goede noch kwade zin. Met geen woord. Soms vergaten ze zelfs een beetje waarom ze het eigenlijk liever vergaten. En toch herinnerden ze zich allemaal heel goed, in stilte, dat ze het zich beter niet konden herinneren. En het was op  een of andere manier nodig om het allemaal te ontkennen, zelfs de stilte te ontkennen, en de spot te drijven met wie het zich toch herinnerde: “laat hij zijn mond houden. Laat hij niet praten”.

Allemaal echter, zonder uitzondering, schrikken we soms en worden we zelfs bang, en soms zijn we allemaal moe, of we hebben honger; en ieder van ons heeft dingen die hem aantrekken en dingen die hem afstoten en angst of walging oproepen. Daar komt bij dat we allemaal zonder uitzondering uiterst kwetsbaar zijn. En allemaal doen we ons best om te zorgen dat we het goed hebben, en passen we op voor alles wat snijdt en bijt en steekt. Want ieder van ons struikelt heel snel. En allemaal proberen we ons meestal zo goed mogelijk te hoeden voor pijn en gevaar. Zozeer, dat je wel zou kunnen zeggen dat wij allemaal zonder uitzondering in hetzelfde schuitje zitten: wij allemaal. En het komt erop neer dat iemand die andere passagiers bespot of pest eigenlijk een dwaas is die het hele schuitje kwaad doet. Niemand heeft hier immers een ander schuitje.

Zo vreemd waren de kronkelingen van het geheugen van de mensen geworden nadat het gebeurd was: dingen die ze uit alle macht probeerden te onthouden ontglipten hen soms en verstopten zich diep onder de deken van de vergetelheid. En juist datgene waarvan ze besloten hadden dat dit het allerbeste vergeten kon worden, juist dat kwam naar boven drijven uit de vergetelheid, als om te treiteren. Soms herinnerden ze zich heel gedetailleerd wat er nauwelijks geweest was. Of ze herinnerden zich wat er niet meer was, herinnerden zich de pijn en het verlangen; maar uit schaamte of verdriet besloten ze uit alle macht dat het allemaal maar een droom was geweest.

En behalve de Enkeling, naar wie niemand luisterde omdat ze hem allemaal verachtten, was er niemand die de kinderen nog leerde dat de werkelijkheid niet alleen was wat het oog zag en niet alleen wat het oor hoorde en de hand kon aanraken, maar ook wat zich verborgen hield voor het oog en voor de aanraking van je vingers en wat zich soms, heel even maar, vertoonde aan degene die met zijn geestesoog zocht en die kon luisteren en horen met de oren van zijn ziel en voelen met de vingers van zijn gedachten. Maar wie wilde er eigenlijk luisteren naar de Enkeling?

De spot beschermt de spotter een beetje tegen het gevaar van de eenzaamheid. Bespotten gebeurt altijd in gezelschap, en degene die spot oproept blijft altijd alleen. De Enkeling bezit naast de woordenschat van mensen speciale uitdrukkingen die levensvreugde, enthousiasme, bewondering en genot uitdrukken. Ze kennen speciale “woorden” die niet hardop worden gezegd maar uitgedrukt worden door allerlei kleine trillinkjes; trillinkjes die de luisteraar alleen via de huid bereiken, en niet via het oor. Trillinkjes die lijken op de lichte golfjes die veroorzaakt worden door een blad dat op het oppervlak van een meer valt als het water heel kalm en rustig is. Maar er zijn in de talen van de Enkeling helemaal geen woorden die tot doel hebben te vernederen of te bespotten. Dat niet.

Over Rebekka Eliza Dorothea Nirel Engels

Disillusioned words like bullets bark....Dat zijn woorden vol desillusie die blaffen als honden, als kogels. De klanken versterken de woorden. Wanneer blaffen de gedesillusioneerde woorden als blaffende kogels? Dat doen ze als menselijke goden hun doel najagen...( Bob Dylan begrijpt mij wel✌️)
Dit bericht werd geplaatst in ETHIEK!, fantasie en zogenaamde "realiteit"., filosofie. Bookmark de permalink .

Een reactie op De Enkeling

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s