Deel 2, wordt vervolgd…

Op een dag is het zover, het geluk slaat toe. Je bent verliefd geworden en het effect op je leven is verbazingwekkend – en de reden van deze overstroming van geluk is IEMAND ANDERS.
“Door JOU voel ik me gelukkig” . Weliswaar totaal uit mijn gewone doen, maar toch heel bijzonder. Zo moet ik het zien te houden, zo zou het altijd moeten zijn. De enige manier om dat gevoel te waarborgen is om die ander te smeken voortaan bij mij te blijven. “Ga nooit meer weg, want anders zak ik terug in de diepe ellende van het liefdesverdriet” ( waar al die liedjes over gaan). En voor je het weet lig je getrouwd met een wildvreemde in je bed…

In China zijn ze stomverbaasd over ons soort relaties en huwelijken. Zij doen het al eeuwen omgekeerd. “Bij ons is een huwelijk een ketel met koud water die je op het vuur zet, in het Westen wordt een ketel met kokend water NAAST het vuur gezet”.

Er gebeurt feitelijk niets in je leven zonder jouw medewerking. We hebben althans ieder moment de vrijheid om te kiezen wat we willen, ook hoe we omgaan met datgene wat ons schijnbaar “overkomt”. Je kunt altijd “nee!” zeggen en iets anders gaan doen.
Op school leren kinderen lief en braaf zijn, terwijl in de maatschappij vervolgens blijkt dat ze maar beter keihard kunnen gaan concurreren, dat eigendomsrechten belangrijker zijn dan mensenrechten, dat sommige personen belangrijker zijn dan andere en derhalve ook meer beloond dienen te worden. Aan de buitenkant keurig, maar vanbinnen het tegenovergestelde.

Sprookjes vertellen al vele eeuwen hoe de spelregels werken. De verhalen die al meer dan 5000 jaar mondeling zijn doorgegeven, gaan over universele spelregels. Iedere cel weet meteen of ze kloppen. Als je een sprookjesachtig leven wilt leiden, kun je maar beter de universele spelregels leren kennen in plaats van de regels die je tegen je natuur in worden opgedrongen, en ze weer gaan toepassen. Want als jij ook maar een klein detail verandert ( ga maar eens een hele dag je meest verwijfde toontje opzetten, of enkel positieve dingen zeggen – het hek is van de dam!), verandert het geheel meteen mee. Kun je je voorstellen wat een macht we hebben als dat zo is? Dat hebben je opvoeders je nooit geleerd he.
Baby`s hebben nog geen idee dat er verschil bestaat tussen hen en de rest. Een baby kent geen tijd, alleen maar een eeuwig nu, waarin alles een pot nat is. Verleden en toekomst zijn onbelangrijke begrippen. Er zijn uberhaupt nog geen begrippen. Zij leven nog volgens het wetboek van sprookjesrecht.
We leren dat wij “ik” heten, en dat moeder en vader “anderen” zijn, buiten ons. En dat we maar beter rekening met ze kunnen houden, want anders doen we papa en mama verdriet, worden ze boos en is het onze eigen schuld.
Neem m`n jongste dochter, die staat dit allemaal nog te wachten.
Natuurlijk wil kleine pop lief gevonden worden, zij houdt namelijk onvoorwaardelijk van haar papa en mama, en is volledig van hen afhankelijk als ze wil overleven. Wanneer ze aan mijn collier trekt en het breekt, heeft ze geen idee dat ze dat doet.Zij wil vastgehouden worden, aandacht krijgen. Als ik in zo`n geval boos zou worden, is het altijd “haar schuld”. Ze leert dat het van het grootste belang is wat haar ouders over haar denken. En omdat ze alles doet om lief gevonden te worden, zal ze desnoods zelfs haar eigen gevoel onderdrukken.

In tegenstelling tot wat ik met m`n kinderen doe ( ik ben een echte kletser, overdrijver, en verhalenverteller, dat geef ik ruiterlijk toe), vertellen ouders hun kinderen geen zelfverzonnen verhalen meer, maar “praten we”. Als we praten, dan vertellen we dingen die ECHT waar zijn (???) en die je dient te geloven. Ja, kinderen moeten zo snel mogelijk uit de droom geholpen worden…Het erge is, dat als je iets 100% gelooft, het jouw realiteit wordt, en dat alles en iedereen jou daar onvoorwaardelijk in zal steunen, in die overtuiging. Neem “de realiteit” en “echt” dus niet al te serieus.
De kerk heeft bijvoorbeeld eeuwenlang ( wat zeg ik? Je moest eens weten wat ze daar in het Vaticaan nog allemaal verstopt hebben liggen, haha!) lezen en schrijven verboden, zodat alleen zij het als een exclusief communicatiesysteem konden gebruiken. Op die manier is de kerk eeuwenlang onafgebroken aan de macht geweest: door het vertellen en distribueren van verhalen.

Het is in theologische kringen al lang bekend ( sorry, met m`n Pinksterachtergrond vind ik het nog steeds puberaal lekker om fundamentalistische huisjes – van welke aard ook – omver te schoppen) dat hun evangelieverhaal grotendeels een falsificatie is. Jezus ( alle “ingewijden” werden in die tijd Jezus genoemd) was waarschijnlijk geen jood, maar een Egyptische magier die samen met hogepriesteres Maria Magdalena het sacrament van de gewijde sexualiteit beoefende. Hij nam tegen z`n zin de vele volgelingen van zijn beroemde leermeester Johannes de Doper over. Er waren heel wat magiers die wonderen verrichtten, waaronder Johannes en zijn eigenlijke opvolger Simon de Tovenaar. Het kerstverhaal gaat waarschijnlijk over de geboorte van Johannes. “Onze”intrigerende Jezus propageerde de immense kracht van Isis ( de Egyptische schepster van de aarde). Ongeveer 250 jaar na de dood van Christus ( ook zo`n in die periode algemeen gebruikte titel die velen droegen), bestond er een Maria Magdalenacultus die de macho kerkvaders een doorn in het oog was. Er waren honderden gnostische boeken die onder meer de vrouwelijke sexuele kracht verkondigden. De Heilige Geest had ( terecht, toch?) een vrouwelijke gedaante. En de oorspronkelijke betekenis van het woord Jaweh is zelfs “sperma” ( ai, de volgende keer dat ik naar Jeruzalem afreis zullen ze me niet meer zo makkelijk laten gaan…) Dus besloot het Concilie van Nicaea er rigoreus een einde aan te maken, om een lang verhaal kort te houden. De vraag is dus: hoe lang blijft wat we nu geloven “waar”?

Onze hele opvoeding bestaat dus uit verhalen die wij aangenomen hebben van onze ouders,leraren,regeringen,kerken, sportverenigingen of politieke partijen ( allen kunnen even sektarisch van aard zijn – beslist niet voorbehouden aan godsdiensten!)

Weet je wat ons hele bestaan heeft veranderd? Het moment dat we – na miljoenen jaren als nomaden geleefd te hebben van wat de natuur ons bood – zo`n 5000 jaar voor onze jaartelling de natuur in “cultuur” brachten. Lees anders die fantastische Nietzsche er maar eens op na.
Het niet langer accepteren van ongetemde natuur door het introduceren van landbouw, veranderde ons hele bestaan. Ook wij mensen werden daardoor in cultuur gebracht en getemd ( behalve die heerlijke ongetemden die er nog zijn, waarvoor we de grappigste DSM-4-stoornissen verzinnen.). Ineens moesten we bij onze akkers blijven en ons blijvend ergens vestigen. Sommige onderzoekers denken dat er toen voor het eerst “echtparen” ontstonden, en “leiders” die ons vertelden hoe we op 1 plek moesten leven. Het zou best kunnen dat de “taal” zich toen pas begon te ontwikkelen. Ineens begonnen de leiders het leven te definieren.

In je moeders`buik ga je ook door een hele evolutie. Je karakter wordt door dat vrije leven gevormd. Geen taal, totale flexibiliteit, en het openstaan voor iedere verandering. Mooi he. Onze instincten, oftewel intuitie, werken nog precies hetzelfde als in het stenen tijdperk en ver daarvoor. Zodra we echter leren denken, worden onze oer-lichaamsfuncties vaak ( helaas!) als onbelangrijk aan de kant geschoven. Ik kan enkel hopen dat ik m`n dochters blijvend weet toe te rusten met hun aangeboren ongetemdheid en innerlijke leidraad.

Een van die oerfuncties is het voorstellingsvermogen. Wie dagdroomt er niet af en toe? Toch nemen we dagdromen niet al te serieus. Ze zijn niet controleerbaar, te onsamenhangend, te persoonlijk. Ook dromen worden niet echt als “wetenschappelijk” ( haha, alsof dat zoveel waard is) gezien. We dromen allemaal, maar rationeel kun je dromen niet noemen. Toch beinvloeden ze ons leven behoorlijk.

Dan is er nog zoiets oncontroleerbaars als “inspiratie”. Wat moet je daar nou over zeggen? Of “intuitie” – ook daar wordt vaak wat lacherig over gedaan. En “gevoelens”. We hebben ze voortdurend en onafgebroken ( hoewel ikzelf in dat kader trouwens liever over “emoties” spreek, dat hele scala. Volgens mij bestaan er namelijk slechts 2 basisgevoelens waar alle emoties uit voortkomen, namelijk Liefde en Angst). De wetenschap weet er geen raad mee. Daarom geven we alle emoties maar snel een naam, plakken er een etiket op, en proberen ze op die manier te controleren of te beperken. In het gareel ermee! Ze zijn zelfs een teken van zwakheid; als je een gevoelig type bent, sta je niet sterk in je schoenen.

Voor ons is “bewustzijn” tegenwoordig identiek aan de hersens of het intellect, de ratio. Alles wat niet bewezen kan worden, telt nauwelijks mee. Die beperkte visie van ons bewustzijn noemen we dan rationeel, objectief of wetenschappelijk. Maar dat is natuurlijk bij lange na niet het volle leven. In onze opvoeding hebben we meestal geleerd om ons vooral of alleen te richten op de details die we wel kunnen vangen, beschrijven, vastgrijpen of begrijpen. Dat noemen we dan “slim”. Maar als niemand ons ooit denken had geleerd, zouden we schattige dieren zijn die voornamelijk willen knuffelen – heerlijk toch? Gelukkig zit die oeroude programmering vanuit de buik van mama nog steeds in iedere cel van jouw wezen…. wordt vervolgd.

Over Rebekka Eliza Dorothea Nirel Engels

Disillusioned words like bullets bark....Dat zijn woorden vol desillusie die blaffen als honden, als kogels. De klanken versterken de woorden. Wanneer blaffen de gedesillusioneerde woorden als blaffende kogels? Dat doen ze als menselijke goden hun doel najagen...( Bob Dylan begrijpt mij wel✌️)
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Deel 2, wordt vervolgd…

  1. Roelof zegt:

    Wow … je maakt me blij met deze verhalen (herkenning 😉

    Like

  2. Heerlijke blog – If you waste your time of talking to the people who don’t listen to the things that you are saying – who do you think is gonna hear, …. volgens Kris Kristofferson

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s