Waar het misging

“Niet zeker? Niet zeker?!” Ze liet zich van zijn borstkas rollen, en wurmde zich los uit zijn greep. Ze zat op de rand van het bed en keek naar de grond, haar schokkende hoofd in haar handen gesteund; haar lichaam hijgend bij elke scherpe, furieuze ademtocht. “Hoezo weet je het niet zeker?”

“Ik weet het gewoon niet meer zeker, zo snel al”.
“Maar we hebben het er gisteravond nog over gehad!”
“Weet ik, maar ik heb er niet mee ingestemd”. Hij was verrast en gekwetst door de woede in zijn eigen stem.
Maar hoe het ook zat, hij wist vrijwel zeker dat hij er niet mee had ingestemd. Hooguit gedurende een korte tijd, en misschien dat zoals wel vaker een begripvol knikje van een hoofd, of een hand die zachtjes op een schouder werd gelegd hetzelfde was als ergens mee instemmen. Hij zou het niet weten. Er was wel meer wat hij niet wist.
“Ik moet erover nadenken” zei hij, “het spijt me”.

“En OF het je zal spijten!”gromde ze. En toen hij in haar verwrongen gezicht keek, begon hij, heel voorzichtig, vraagtekens te plaatsen bij de onvoorwaardelijkheid van zijn liefde. Hij kreeg langzaam het gevoel dat het misschien niet echt fout zat, maar toch ook weer niet echt goed.
Hij was niet erg gelukkig met deze gevoelens, of met het doffe bonzen dat ze in zijn hoofd veroorzaakten.
Hij was als een blok voor haar gevallen, en zijn eerste kennismaking met de noodzaak daarna weer overeind te krabbelen deed hem duizelen.

Hij kon haar verdriet door haar woede heen voelen.
Maar wist niet hoe hij het haar moest uitleggen, haar kon overtuigen. Hij wist het echt niet. Hij had het gevoel alsof hij helemaal niets meer wist.

“Het stelt toch niet zoveel voor? Ik hou er toch evenveel om van jou?” , probeerde hij.
“Nee! Je hebt het beloofd, en er bestaat niet zoiets als liefde zonder offers. Elke geliefde die ooit heeft geleefd, heeft iets moeten opgeven wat hem dierbaar was, heeft een deel van zichzelf moeten opofferen voor degene met wie hij is. Een relatie betekent altijd dat je stukjes van jezelf moet opgeven, dat je schoon schip moet maken, dat je verder moet.
En als het zo weinig voorstelt, zal het ook niet zo zwaar zijn, toch?”

Hij voelde zich in een hoek gedreven en wist zich geen raad. Hij begreep niet waar dat verlangen naar offerbereidheid binnen een relatie vandaan kwam – hij kon er domweg met zijn verstand niet bij. De hele toestand had hem uitgeput, dus ging hij naast haar liggen en sloot zijn ogen, in de hoop dat alles er anders uit zou zien als hij weer wakker werd.

Maar de volgende dag kon hij nergens meer het lieflijke wezen bespeuren waar hij in eerste instantie zo als een blok voor was gevallen. Van deze vrouw moest hij niets hebben. Hij voelde hoe elke vezel in zijn lichaam schreeuwde om zijn prinses van weleer.
Hij had nog nooit zo intens naar iets verlangd als hij er nu naar verlangde dat uit de levende as die hij voor zich zag, zijn prinses van weleer zou oprijzen, en dat alles weer net zo zou worden als eerst.

Langzaam liep hij naar haar toe; niet gedreven door wellust, maar door het verlangen de ziel terug te winnen die was ontglipt, en deze weer terug naar huis te lokken.
Hij voelde echter niets meer toen hij zei dat hij van haar hield.
En kon het vanaf toen niet meer opbrengen nog echt, echt naar haar te kijken..

Over Rebekka Eliza Dorothea Nirel Engels

Disillusioned words like bullets bark....Dat zijn woorden vol desillusie die blaffen als honden, als kogels. De klanken versterken de woorden. Wanneer blaffen de gedesillusioneerde woorden als blaffende kogels? Dat doen ze als menselijke goden hun doel najagen...( Bob Dylan begrijpt mij wel✌️)
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s