Pedagogiek en moederliefde

De baarmoeder is de enige plek waar in principe alle behoeftes van een kind totaal vervuld ( kunnen) worden. Het is echter niet altijd vredig; wanneer de moeder ongelukkig is, vernederd of beschimpt wordt, zal de tijd daar al minder vredig zijn dan wanneer er met grote vreugde op hem of haar wordt gewacht door de ouders. Ook chronische stress is zo`n factor.
In de baarmoedern- maar ook minstens in het eerste jaar na de geboorte – is het kind totaal verbonden met de moeder, een met de moeder, en dus ook onlosmakelijk met haar emoties; zowel de positieve als de negatieve. Er is geen scheiding mogelijk tussen haar en haar kind.

Na de geboorte, die wel immens ingrijpend voor een baby moet zijn, zijn er zoveel indrukken die het kindje opdoet – maar nooit in woorden zal kunnen omzetten, want een baby kan alleen nog maar voelen. De invloed ervan is er echter niet minder om: ben
je welkom, is het een veilige en liefdevolle omgeving waar je in terechtkomt? Ben je gewenst, word je met open armen ontvangen? Is er teleurstelling? Al deze indrukken zal de baby feilloos opslaan.

Na de geboorte verandert alles. Een baby heeft nog geen zelfbesef, maar absorbeert alle emoties en gedragingen van de moeder – er is nog geen onderscheid tussen wat van haar en van de baby is. Als je dus gewenst bent en de zwangerschap ontspannen verloopt, is dit de meest ideale toestand.
Als een baby ervaart dat haar moeder er voor haar is, warm en open aanwezig wanneer het haar nodig heeft, met voldoende aanraking, zal het zich veilig voelen. In die eerste periode draait alles om bestaansrecht, het er mogen zijn. Als je niet welkom bent, als je ouders niet blij met je zijn, wordt dit vertrouwen in je bestaansrecht geschonden. Maar ook wanneer je onder moeilijke omstandigheden geboren wordt, je ouders een slechte relatie hebben en je moeder niet liefdevol en met zorg benaderd wordt door je vader, zal dit rechtstreeks je gevoel “er te mogen zijn” aantasten – je bevindt je immers in een volkomen symbiose met je moeder, waardoor al het gedrag tegen haar volkomen terugslaat op jou als baby.

Als er dus niet voldoende aandacht voor je is, creert dat een diepe verwarring en angst. Je bent zo een met je moeder dat er nog geen besef is van zij en ik. Het is dan alsof het leven zelf je afwijst. Er ontstaat niet het gevoel er te mogen zijn, maar een gevoel waardeloos te zijn, het moet wel aan jou liggen. Dit uiteraard op een veel dieper niveau dan het bewustzijn of in taal.

Hoe je dus als baby wordt vastgehouden, aangeraakt, geknuffeld, hoe er naar je wordt gekeken, hoe je moeder`s gevoelens over je zijn, dat alles drukt een onuitwisbaar stempel op je verdere ontwikkeling. Een baby voelt precies of de handen die haar vasthouden haar liefhebben, of dat ze onverschillig zijn, of haar zelfs afwijzen.
Het is geen normale relatie, je bent totaal afhankelijk van je moeder. Als zij je in de steek laat, overleef je het niet. Als zij je niet lekker vastpakt en knuffelt, voel je je niet veilig. Dus in die hele periode draait alles erom of het wel veilig is, of je wel kunt vertrouwen. Elke cel in je lichaam is doordrongen van die afhankelijkheid. Wanneer je moeder – door innerlijke of externe factoren – niet voldoende is afgestemd op je behoeften, bouwt zich een spanning op die je niet kunt ontladen. Je overgevoelige zenuwstelsel kan dit niet aan. Je verstijft, je gaat je afsluiten, waardoor je de behoeftes niet meer hoeft te voelen, en je het uit kunt houden.

Een baby leert zichzelf ten volle ervaren door aanraking, een baby heeft “huidhonger”. Als een baby niet voldoende wordt aangeraakt, is dat een belangrijke behoefte die niet wordt vervuld en dus een emotionele pijn. Als een kind niet wordt aangeraakt voelt het alsof het niet geliefd wordt, het voelt als afwijzing. Het ontbreken van voldoende aanraking gedurende de eerste 8 maanden van het leven, wanneer het zenuwstelsel het meest ontwikkeld is en andere gevoelsorganen nog niet helemaal ontwikkeld zijn, kan levenslange schade aanrichten – daar ben ik zelf een goed voorbeeld van.

Ik kan me nauwelijks voorstellen hoe het is om helemaal open en ontvankelijk te zijn, zo kwetsbaar en afhankelijk. Maar ik zal als moeder er alles aan doen om jou de warmte, het contact en de volledige acceptatie te bieden die jij nodig hebt liefje – zodat jij op het leven en op jezelf kunt gaan vertrouwen. Ik ben er heilig van overtuigd dat jij precies mijn intenties aanvoelt, ook wanneer ik verdrietig ben.
En ik beloof je, vanuit het diepst van mijn hart, dat ik je vanaf nu met alle kracht,wijsheid en middelen die ik in me heb zal beschermen tegen alles wat jou schade zou kunnen berokkenen, en tegen iedereen die niet het aller-allerbeste met jou voorheeft.
Vergeef me dat ik dat niet eerder heb gedaan m`n liefste, vergeef me dat ik jou daarmee heb beschadigd en heb laten beschadigen.
Ik zal je alles geven wat maar in m`n vermogen ligt om je te geven, ik zal je met al mijn tekortkomingen onvoorwaardelijk liefhebben vanuit het diepst van m`n hart, ik zal liedjes voor je zingen, met je dansen, poffertjes voor je bakken en samen met je door de modderplassen stampen – nooit zal ik me schamen voor jou, of voor wat anderen wel van ons zouden kunnen denken. Want jij bent perfect, je bent een engel, je bent een geschenk van God aan deze wereld…

Over Rebekka Eliza Dorothea Nirel Engels

Disillusioned words like bullets bark....Dat zijn woorden vol desillusie die blaffen als honden, als kogels. De klanken versterken de woorden. Wanneer blaffen de gedesillusioneerde woorden als blaffende kogels? Dat doen ze als menselijke goden hun doel najagen...( Bob Dylan begrijpt mij wel✌️)
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Pedagogiek en moederliefde

  1. rptimmerman zegt:

    De perfectie, de engel en het geschenk aan deze wereld, mmm … is dat de spiegel van het kind waarin de moeder kijkt, of de spiegel van de moeder waar het kind reflecteert. D’r was toch een spreekwoord met appels en bomen 😉 .. Roelof

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s