ballast, deel 4

Hoe meer begrip je kunt en wilt opbrengen voor anderen, hoe meer je hen zult waarderen. Als je weet door te dringen tot de ziel van een ander, bevind je je op gewijde grond. Mensen hebben een bloedhekel aan manipulatie, daarom is het zinvol om de mensen die je na staan te vertellen wat je aan het doen bent en waarom. Want ook al is de buitenkant soms hard en ongevoelig, mensen zijn van binnen meestal wel zacht en gevoelig. Daarom geldt in relaties ook dat de kleine dingen
( tact, attentheid, maar ook botheid en kilheid) groot zijn.
Een van de belangrijkste manieren om integriteit te tonen is volgens mij door trouw te zijn aan mensen die er niet bij zijn. Ze niet af te vallen, niet slecht te maken.
Door dat te doen vergroot je het vertrouwen van degenen die er wel zijn.
Zet twee planten of mensen dicht bij elkaar, en de wortels ervan vergroeien met elkaar; zo verbetert de kwaliteit van de bodem/leefomgeving.
Zulke planten of mensen groeien beter dan wanneer ze apart van elkaar zouden staan. een plus een is drie of meer..
 
Hoe oprechter en opener je wordt, vooral wanneer je persoonlijke ervaringen en twijfels uitspreekt, hoe sterker mensen dit herkennen en zich ook veilig genoeg voelem om iets van zichzelf te laten zien. En hoe sterker de onderlinge verbondenheid wordt.
Het laagste niveau van communicatie onstaat echter juist door een gebrek aan vertrouwen. Dit contact of deze contacten zijn gereserveerd en afschermend, het taalgebruik is juridisch verantwoord. Men dekt zich aan alle kanten in en gebruikt "ontsnappingsclausules" voor het geval het de verkeerde kant op gaat.
Hoe jij/ik echter die ene persoon behandelt – die winkeljuffrouw, dat ene kind, de tankbediende – laat meteen zien hoe je de andere 99 beschouwt, omdat uiteindelijk iedereen Die Ene is.
Omdat mensen een zelfbewustzijn hebben, moeten ze principes en waarden kiezen om naar te leven. Anders worden ze net als dieren, die vooral bezig zijn met overleven.
 
Wat gebeurt er wanneer de bron waaraan jij/ik kracht en zelfvertrouwen aan ontleent ( status, positie, opleiding, uiterlijk, prestaties, materiele zaken)
verandert of wegvalt?
Ik vind het heel moeilijk , zo niet onmogelijk, om mezelf voor iemand te openen die zich prive heel anders gedraagt dan in het openbaar of in functie.
Dan voel ik me niet veilig genoeg – want wie weet wat er dan gebeurt?
Mensen die leven volgens verliezen-winnen, verstoppen hun emoties. Niet-geuite emoties komen dan later minder vriendelijk terug.
Uitvergrote woede, overreactie op een kleine provocatie en cynisme zijn tekenen daarvan.
Als mensen werkelijk de kans krijgen om openhartig te zijn, analyseren ze hun eigen problemen/valkuilen en komen in dat proces met eigen oplossingen.
 
 
Bij het oplossen van een nieuw probleem verslaat verbeelding kennis.
Geluk ligt in het hebben van reele verwachtingen, want wie beduvelt je het meest? Je eigen geest.
En denken dat conflicten of problemen verdwijnen wanneer je ze maar negeert of voor je uit schuift, is wel erg je kop in het zand steken.
Falen is niet het falen zelf, falen is het niet meer opstaan.
Boven het maaiveld is een hoop frisse wind: je kunt situaties niet altijd veranderen, maar jouw reactie daarop WEL.

Over Rebekka Eliza Dorothea Nirel Engels

Disillusioned words like bullets bark....Dat zijn woorden vol desillusie die blaffen als honden, als kogels. De klanken versterken de woorden. Wanneer blaffen de gedesillusioneerde woorden als blaffende kogels? Dat doen ze als menselijke goden hun doel najagen...( Bob Dylan begrijpt mij wel✌️)
Dit bericht werd geplaatst in zelfveroordeling en -vergeving. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s