integriteit

              

Voor mij is niets zo belangrijk als een fatsoenlijk mens te zijn.

Zo kom ik nu net terug van een vriend die ik de afgelopen maanden reeds te vaak had verwaarloosd, en vertoef ik vanavond bij  m`n Hongaar.

Wanneer je net een keer te vaak verneukt bent en de autonomie van je lichaam maar vaak genoeg geschonden is,

kun je jezelf en je lijf maar beter inzetten als instrument om mensen blij en gelukkig te maken.

Als mijn borsten iemand troost en rust kunnen bieden, wat kan daar in de gegeven omstandigheden dan ooit afkeurenswaardig aan zijn?

Wie liefde zaait, zal liefde oogsten.

 

Ik heb me tot doel gesteld volkomen eerlijk te zijn, wat voor mij echter meer inhoudt dan geen leugens vertellen.

Het betekent slechts dat ik me nooit anders voordoe dan ik ben.

Ik heb minachting voor status of moraal die alleen maar schone schijn is, en dat hangt samen met mijn gevoel voor eerlijkheid.

Het leven heeft mij niet gespaard, tot aan de dag van gisteren niet.

Mensen hebben me stelselmatig weten te gebruiken /inzetten voor het bevredigen voor hun eigen behoeften, het opvullen van hun eigen leemtes, bewust of onbewust.

De pijn is hetzelfde.

 

Ik heb aandacht nodig, onverdeelde aandacht.

Als iemand bij mij wil zijn, moet hij ook echt met z`n gedachten bij mij zijn.

Als ik mij geef, zoals bijvoorbeeld nu aan mijn vrienden, dan geef ik mij volkomen: lichaam, ziel en geest. Datzelfde verwacht ik ook van de ander.

Teveel mannen denken dat ik ze aanvul, of dat ze door mij eindelijk weer kunnen leven of tot leven kunnen komen.

Mannen vinden het verleidelijk aan me dat ik hen als het ware beloof om hen uit de sleur te halen – als een brandende meteoriet die hen naar een ongekende en opwindendere wereld leidt. Terwijl ik gewoon een fucked-up meisje ben, die enkel op zoek is naar wat peace of mind. Ik wil rust vinden in iemands armen, zonder gestoord te worden door spoken uit het verleden. Niets meer, niets minder.

 

Ondanks de doorstane ellende voel ik geen wrok, maar ben ik vol mededogen. Wanneer iemand in mijn ogen verkeerd handelt, uit ik onomwonden en fel kritiek, maar ik keer niemand ooit de rug toe. Socrates heeft gezegd dat als je het kwaad dat iemand heeft gedaan, werkelijk begrijpt, je noodzakelijkerwijs medelijden met hem hebt.

Het is voor mij niet tegenstrijdig om een hard oordeel over iemands daden te vellen en hem vervolgens voor het eten uit te nodigen.

Dat is niet omdat ik de moraal niet serieus neem: niemand neemt moraal serieuzer dan ik.

In mij leven twee verschillende concepten van ethiek in conflict met elkaar. In het ene ligt de nadruk op eer, integriteit en moed.

Het andere concept is wat ik de ethiek van de zelfverloochening noem, en daarin gaat het om goedheid. Ik toon goedheid en medeleven tegenover hen die mij vernederden, ook al druist dit tegen mijn eergevoel in.

 

Ik zal mensen aan de rand van de samenleving nooit met ook maar een spoor van neerbuigendheid behandelen, zou dat niet eens kunnen. Misschien dat er daardoor werkelijk contact en ontmoeting plaats kan vinden.

Van vrienden hoor ik geregeld hoe uitzonderlijk dit is, dat vrijwel niemand daartoe in staat is.

Neerbuigendheid verraadt zich op een heel subtiele manier – door de intonatie, manier van spreken, lichaamstaal – maar blijft niet onopgemerkt.

Het toont, denk ik, dat veel mensen – hoewel ze zeggen het goed voor te hebben met andere mensen – diep in hun hart niet geloven dat mensen “ aan de rand” hun gelijken zijn.

Iedereen die mij kent weet dat ik  behoorlijk tactloos uit de hoek kan komen, maar ook dat ik een bovennatuurlijke deugd bezit om verschoppelingen te zien en te behandelen als mijn gelijken. Sterker nog: ik begrijp niet dat niet meer mensen hier ernstig over te rade gaan bij zichzelf, want niets kan belangrijker zijn dan dit.

 

De vraag hoe ver je naastenliefde moet gaan ( tot de inhoud van je portemonnee, tot je gehele lichaam of tot het belang van de ander stellen boven dat van jezelf) is vaak geformuleerd in termen van verplichting. Ik zie het echter liever in het licht van morele noodzakelijkheid.

Wanneer ik iemand in nood tref – op wat voor vlak ook – heb ik voor mijn gevoel simpelweg geen keuze.Het is voor mij gewoon onmogelijk om geld of spullen of mooie muziek in handen te hebben en niet te denken: wie heeft dit nodig, of wie kan ik hier blij mee maken?

Zo iemand word je niet door een morele inspanning ( hoewel dat voor sommigen wel zal gelden), maar door je aandacht aan goede en zuivere en eeuwige dingen te schenken.

Plato schrijft immers dat we net zo worden als hetgeen we liefhebben.

Ik vind dat prachtig gezegd: simpel en diepzinnig tegelijk.

Ik denk dat je weinig kans hebt een mens te worden voor wie goedheid een reflex is, als je je aandacht niet aan goede dingen geeft.

Als je je ziel met rotzooi voedt, zal het niet gebeuren………

Noem mijn houding desnoods medelevend fatalisme: ik beschouw alle mensen als slachtoffers van het lot, en voorbestemd tot lijden.

Mijn morele oordelen komen enkel voort uit een intens medeleven.

 

Om eerlijk en oprecht te zijn, luister ik naar Bob Dylan en naar Bach.

Ook literaire werken als het Bijbelboek “Job” , Shakespeare`s “King Lear”  of Racines`

“Phedre” schrijven vol waarheid en integriteit over het lijden.

Het is geen recept om een goed mens te worden, maar grote kunstwerken kunnen je vervullen met onvoorwaardelijke liefde voor je medemens of de wereld, zelfs als alles tegenzit…………

 

Over Rebekka Eliza Dorothea Nirel Engels

Disillusioned words like bullets bark....Dat zijn woorden vol desillusie die blaffen als honden, als kogels. De klanken versterken de woorden. Wanneer blaffen de gedesillusioneerde woorden als blaffende kogels? Dat doen ze als menselijke goden hun doel najagen...( Bob Dylan begrijpt mij wel✌️)
Dit bericht werd geplaatst in ETHIEK!. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s