vuur en as

Sommigen kunnen hun eigen ketenen niet verbreken en toch hun vrienden redden….

 

“Je moet bereid zijn jezelf in je eigen vlam te verbranden: hoe kun je nieuw worden als je niet eerst as geworden bent?” – Nietzsche

 

Mensen genieten doorgaans in hun hart enorm van een microscopisch onderzoek van hun leven; hoe sterker de microscoop, des te intenser het genot. Mensen vinden het zo heerlijk om geobserveerd te worden dat de werkelijke smart van de ouderdom, het verlies van dierbaren, het overleven van vrienden, waarschijnlijk gelegen is in het feit dat ze niet meer worden waargenomen; in de gruwel van een bestaan dat onopgemerkt blijft.

 

Er was een tijd in ons leven dat mijn ware liefde en ik elkaar zo dierbaar waren dat niets onze liefde en kameraadschap leek te belemmeren, en we alleen gescheiden waren door een kleine voetbrug. Op het moment dat hij erop wilde stappen, vroeg ik: “wil je de brug naar me oversteken?” en meteen wilde hij niet meer. Sinds die tijd zijn er bergen en razende rivieren en alles wat mensen nog meer scheidt en vervreemdt tussen ons geworpen; en zelfs als we elkaar wilden bereiken zou dat niet kunnen..

Merkwaardig: een persoon staat op het punt dichter bij de ander te komen, wanneer de ander hem uitnodigt precies te doen wat hij van plan was. Dan kan de eerste persoon die stap niet meer zetten omdat het zou lijken alsof hij zich aan de ander onderwierp – macht staat kennelijk intimiteit in de weg..

 

Mijn neuronale hyperalertheid hoeft niet aantoonbaar aangeboren te zijn, maar is me niet onwenselijk; deze is juist nodig voor m`n werk, m`n ambities, m`n persoon. Ik WIL alert zijn. Ik wil kennelijk niet dat enig deel van mijn innerlijke ervaring me ontgaat. En als spanning de prijs is van inzicht, dan zij dat zo. Ik ben rijk genoeg om die prijs te betalen.

Niet omdat ik intelligent of geleerd ben, maar omdat ik het lef, de bereidheid heb om mezelf af te zonderen van de gezapige kudde en om sterke, slechte neigingen onder ogen te zien.

Onderzoek en wetenschap beginnen met ongeloof. Maar ongeloof is op zichzelf vol spanningen! Alleen sterke mensen zijn ertegen bestand. Het is niet geschikt voor diegenen die spanning willen uitbannen en een rustig leven willen leiden. Het is veel gemakkelijker iemand anders te gehoorzamen dan jezelf meester te zijn..

 

Er is een basisindeling in de wegen van de mens: zij die gemoedsrust en geluk verlangen moeten geloven en geloof omarmen ( in welke vorm/theorie dan ook), terwijl zij die de waarheid willen zoeken van gemoedsrust moeten afzien en hun hele leven moeten wijden aan dat onderzoek. Wanneer je een van de weinigen wilt zijn die het genot van het groeien en de vreugde van een goddeloze vrijheid deelachtig wilt worden, moet je je voorbereiden op de ergste pijn. Ze zijn namelijk met elkaar verbonden, je kunt ze niet zonder elkaar beleven.

 

Wie zijn de zekeren, de tevredenen, de eeuwig opgewekten? Alleen zij die niet scherp zien!

Je moet chaos en razernij in je binnenste hebben om leven te schenken aan een dansende ster.

Het probleem is dus niet onbehagen: het is dat je je onbehaaglijk voelt over het verkeerde!

Degenen die de waarheid liefhebben zijn niet bang voor stormachtig of vuil water. Zij vrezen enkel ondiep water.

Veilig leven is gevaarlijk. Je hele burgerlijke leven leef je gevaarlijk, omdat je het gevaar loopt je ware ik te verliezen, of niet te worden wat je bent..

Zo moet je, om een volkomen relatie met een ander te kunnen hebben, die eerst met jezelf hebben. Als je niet bestand bent tegen het alleen-zijn, zul je een ander enkel gebruiken als een schild tegen de eenzaamheid. Als je niet in staat bent een relatie op te geven, is die relatie ten dode opgeschreven…

Over Rebekka Eliza Dorothea Nirel Engels

Disillusioned words like bullets bark....Dat zijn woorden vol desillusie die blaffen als honden, als kogels. De klanken versterken de woorden. Wanneer blaffen de gedesillusioneerde woorden als blaffende kogels? Dat doen ze als menselijke goden hun doel najagen...( Bob Dylan begrijpt mij wel✌️)
Dit bericht werd geplaatst in filosofie. Bookmark de permalink .

Een reactie op vuur en as

  1. Ben zegt:

    mooi omschreven en waar

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s