Temperament

 

 

Jonge vrouwen zijn vaak als kleurrijke nimfen, met hun plagerige glimlach en gouden gloed om zich heen. Ik ben aards, met onderdrukte verlangens die het best in zwart-wit gefilmd kunnen worden.

Een jonge rivier is fris en snel, zoekt vol ongeduld al kolkend en razend haar weg door rotsachtige spleten, alsof ze zo snel mogelijk een volgende bocht wil bereiken. Het kan haar weinig schelen waar ze heen gaat, ze weet alleen dat ze weg moet van haar oude plek en dat alle kronkels en dalen vol nieuwe beloftes zijn.

Ik ben dezelfde rivier, maar dan breed en diep. Met mij heeft de tijd meer zijn beloop gehad. Ik heb voldoende onverwachte kronkels en wendingen voor mijn kiezen gekregen om niet langer te vertrouwen op alle beloftes die een volgende wending in de rivier voor mij in petto kan hebben.

Mijn water lijkt glad en verstild, maar waneer je het oppervlak aandachtig bestudeerd, dan ontwaar je wervelingen en draaikolken die je vertellen dat het hier diep en gevaarlijk is.

Onder het gladde oppervlak gaat gevaar schuil:  scherpe uitsteeksels, grillige spleten en onderstromen waar je beter bij uit de buurt kunt blijven.

Enkel een dwaas zou blindelings een duik in zulke verraderlijke wateren durven nemen.

 

Zuiderlingen begrijpen mijn kolkende razernij: Noorderlingen hebben zich nooit eigengemaakt wat Zuiderlingen zo hebben geperfectioneerd: de waarde van de regelrechte, openlijke, ware verontwaardiging.

Rond mijn ogen en mijn mond kun je de rimpeltjes zien die mensen lachrimpels noemen.

Ik ben altijd behept geweest met een intense vastberadenheid en het valt niet te ontkennen dat die nog niet verdwenen is. Maar bovendien kun je er spijt en berusting in ontwaren – leeftijdsgenoten herkennen het omdat die ook in hun eigen leven zulke trouwe metgezellen zijn geweest.

Huilen doe ik niet vaak, maar wanneer de rivier buiten haar oevers treedt, lijkt het ook meteen springtij. “Help”. Ik was nooit van plan het uit te spreken, maar in die eenvoudige smeekbede ligt een versplinterd hart vol verdriet, angsten en vragen besloten. Het is een smeekbede om een oplossing voor worstelingen die zo diepgeworteld zitten dat de woorden vanbinnen als samengeklit haar in de knoop zitten en daarom niet kunnen worden uitgesproken – alleen gevoeld.

 

Mijn furie omsluit alles. Natuurlijk is het die belachelijke blik van geveinsde onschuld op het gezicht van hen die mij beschadigden, maar ook zijn het de donkere jaren van teleurstelling, van onuitgesproken angsten voor mijn dochters, van stille eenzaamheid en de pijn van anderen die ik meeleefde. Alles komt wervelend samen en in mijn hoofd knetteren blauwe vonken. Ziet men op zulke momenten de waanzin in mijn ogen, de inwendige gil die hen het gevoel geeft met hun hoofd in een bankschroef vast te zitten?

 

god verricht meestal zoveel wonderen tegelijk dat we er zelfs geen oog voor hebben. Neem de vergelijking die je kunt maken tussen de ontpopping van een vlinder en onze eigen ontwikkeling. Heb je ooit gezien hoe een vlinder zich uit haar pop worstelt? Het is een verschrikkelijke strijd. Een ware marteling, een uitputtende worsteling.

De vlinder moet letterlijk door de schulp van haar oude leven breken – door de cocon die ooit sterk genoeg was om haar te beschermen tegen allerlei gevaren, tegen alles wat de pop had kunnen vernielen omdat ze zo teer was.

Maar op een dag weet de vlinder dat de tijd gekomen is om uit haar schulp te komen.

Ze wil iets nieuws worden, en om daarin te kunnen slagen, moet ze door de cocon heen breken. Maar een cocon is geen kamer met een deur. Het is iets dat de vlinder zelf heeft gemaakt, uit een enkele draad. Als rups wikkelde ze zich helemaal in, net zolang totdat de draad haar volledig had ingekapseld. Maar nu is ze een vlinder en wil ze vrij zijn… maar ze zit in de val. En sommige draden, die – zeg maar – met een bepaalde passie werden gespind, zijn behoorlijk weerbarstig. Ze kleven tegen haar aan, verstikken haar. En haar worsteling zichzelf te bevrijden kan zowel beangstigend als inspirerend zijn. Maar voor de vlinder is de strijd zwaar en niet-aflatend.

Iemand anders kan – wanneer hij ziet hoe ik ploeter – even de neiging hebben om me een handje te helpen. Om gemakkelijk een paar draadjes open te trekken. Het zou mijn strijd zoveel gemakkelijker kunnen maken. Maar dat mag niemand doen. Weet je waarom niet? Omdat het mij fataal zou worden. De vlinder heeft iets in haar maag zitten, een vloeistof, die bedoeld is om door de aderen van haar vleugels te stromen. En juist de druk van de worsteling en al het persen om uit die zelfgemaakte gevangenis te breken, dwingt die vloeistof om naar de aderen in haar vleugels te stromen. Zonder dat zou ze nooit kunnen vliegen, maar op de grond vallen en sterven….

 

Over Rebekka Eliza Dorothea Nirel Engels

Disillusioned words like bullets bark....Dat zijn woorden vol desillusie die blaffen als honden, als kogels. De klanken versterken de woorden. Wanneer blaffen de gedesillusioneerde woorden als blaffende kogels? Dat doen ze als menselijke goden hun doel najagen...( Bob Dylan begrijpt mij wel✌️)
Dit bericht werd geplaatst in matters of the heart. Bookmark de permalink .

2 reacties op Temperament

 1. Ben zegt:

  Mooi!!!!!!!
  Mooi en waar beeld.
  Een vlinder is één van de meest fragiele en kleurrijke schepsels die er bestaan: komuit je cocon.
  Liefs, Ben

  Like

 2. Edward zegt:

  Vanavond heb ik weer iets geleerd. De natuur kent geen overbodigheden., de vleugels van papier, zo kwetsbaar, hebben vloeistof nodig om te functioneren. Je zou het bijna elixer noemen. Vlinders zie ik vaak in onze tuin, mede door de vlinderstruiken en vele bloemen. De worsteling van cocon tot vlinder ontgaat mij helaas vaak. De worsteling van mensen om te ontwikkelen gelukkig niet.

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s