Who am I?

Obsessions, paranoia, willful acts of self-destruction surround us constantly.

Though we age, we still hear the cries of those for whom the attraction to mournful chaos is monumental. Who am I? Why am I drawn to do what I should not?

I have wrestled with this thought a thousand times: the impulse of destructive desire – the desire for self-mortification.

Why do we do what we should not? Why do we love what we cannot have? Why do we have a passion for exactly the wrong thing? What do we mean by wrong?

A younger girl now getting old, I have to wonder what the rest of life will hold – to memories of loving you: a passion that breaks reason in two.

 

Veel gelezen de laatste tijd: opnieuw ” “schuld en boete ” van Dostojewski ( zeer tegen mijn zin is de titel overigens veranderd in ” misdaad en straf” – ik bedoel maar: wie verzint zo`n vervlakking?!): Dostojewski`s trage en nauwgezet uitgewerkte behandeling van de zware thema`s zet je aan het denken als mens.

Ethiek, en de vraag waarom we pas weer rust in ons hart/hoofd kunnen ervaren vanaf het moment dat we met ons geweten in het reine zijn gekomen – ongeacht de uiterlijke omstandigheden of gevolgen.

En verder een aantal  boeken, die me weer es de uitspraak van Krishnamurti ( hoewel Johan Huizinga ook een soortgelijk iets heeft gezegd) te binnen bracht: “It`s no measure of health to be well adjusted to a profound sick society”. In onze omgeving ( vaak zelfs opvoeding!) wordt  vaak de nadruk  gelegd op de noodzaak om je te conformeren aan sociale normen en aan ” normaal gedrag”. Maar hiermee creer je geen authentieke, maar een van zichzelf vervreemde persoonlijkheid. Waar/wanneer leert een kind ( want daar zou het al moeten beginnen!)  zich nog afvragen wie hij werkelijk is? Wat de werkelijke motivaties van z`n gedrag zijn? En in hoeverre zijn ideen en emoties werkelijk van hemzelf zijn of door anderen aan hem opgelegd?

In mijn ogen hebben persoonlijkheidsproblemen juist de betekenis van een luid protest tegen het verbrijzelen van iemands geestelijke ruggegraat, van zijn ware innerlijke aard. Dan is het ziek om NIET te protesteren ( ziehier de grote massa kuddedieren, dat overigens deze kwestie wel weer omzet in lichamelijke klachten) terwijl deze misdaad wordt gepleegd.! 

  

Over Rebekka Eliza Dorothea Nirel Engels

Disillusioned words like bullets bark....Dat zijn woorden vol desillusie die blaffen als honden, als kogels. De klanken versterken de woorden. Wanneer blaffen de gedesillusioneerde woorden als blaffende kogels? Dat doen ze als menselijke goden hun doel najagen...( Bob Dylan begrijpt mij wel✌️)
Dit bericht werd geplaatst in matters of the heart. Bookmark de permalink .

5 reacties op Who am I?

 1. Ben zegt:

  Heerlijk de meeste mensen zal het niet eens opvallen: het grote verschil tussen ‘schuld en boete’ en ‘misdaad en straf’. Weer een echt Rebekka stukje. En leuk, ik stond vanochtend onder de douche net te bedenken hoe krom en inconsequent de eis ons te conformeren aan normaal gedrag is. Zou je het werkelijk tot het uiterste doorvoeren dan is de islam de norm en niet dat kleine clubje ariërs van wilders cs. Blijf dus alsjeblieft lekker onaangepast aan alles.
  Liefs Ben

  Like

 2. Hetty zegt:

  Ik herken steeds meer in je stukjes. Mijn ware innerlijke aard heeft luid en krachtig geprotesteerd maar is daarna bezweken onder geweten, sociale druk, conformisme. Hoe kan een mens sterk genoeg zijn om èn goed voor zichzelf te zijn èn voor zijn/haar belangrijke naasten? Hoop dat 2008 antwoorden brengt! Een gelukig nieuwjaar!

  Like

 3. Rebekka zegt:

  Thanks voor de reacties Ben en " trouwe lezeres" ; doet me erg goed om te horen dat sommige dingen/dilemmas herkend worden!
   
  Liefs, rebekka.

  Like

 4. Hetty zegt:

  Ik zou best graag eindeloos met je willen praten over dat wat jou bezig houdt en datgene waarin ik mij herken. Weet je, wij hebben veel gemeen. Ik heb pedagogiek gestudeerd en gewerkt in adoptie (universiteit) en pleegzorg (praktijk). Ik heb (oudere) kinderen die het allerbelangijkste voor mij zijn. Ik wil ook de tweede helft van mijn leven gelukiig zijn maar ik weet vooralsnog niet hoe. Ga ook in het nieuwe jaar vooral door met het schrijven, ik blijf je met grote belangstelling volgen! Liefs…

  Like

 5. Rebekka zegt:

  Hoi "Trouwe lezeres",
   
  mocht je echt een keer willen kletsen over issues die ons blijkbaar beide bezighouden,
  dan mag je me gerust een keer mailen hoor: rebekka_engels@hotmail.com
  En wanneer je het niet prettig vindt wanneer ik jouw mailadres zie/krijg, kun je hiervoor natuurlijk altijd een extra hotmailadres
  aanmaken he. Dat praat wat makkelijker dan via deze space, haha.
  Ik zie het wel!
   
  Groetjes, Rebekka.

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s